ÜRO: Ukrainas võib olla mineeritud 180 000 ruutkilomeetrit

BNS
Copy
Ukraina demineerija kontrollib maad, et leida miine ja lõhkemata mürske, 21. märtsil 2023.
Ukraina demineerija kontrollib maad, et leida miine ja lõhkemata mürske, 21. märtsil 2023. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / Scanpix

Ukrainast on saanud maailma suurimaid miinivälju, plahvatusohtlikest esemetest tuleb puhastada üle 180 00 ruutkilomeetri, ütles ÜRO abipeasekretär ja arenguprogrammi kriisibüroo direktor Asako Okai.

«Need on šokeerivad arvud. Umbes 30 protsenti Ukraina alast vajab puhastamist. Riigist võib saastunud olla üle 180 000 ruutkilomeetri. See on Šveitsist 4,5 korda suurem ala. Arvatakse, et ohus on rohkem kui kümme miljonit ukrainlast. Ukrainast on saanud üks maailma suurimaid miinivälju,» ütles Okai usutluses Interfaxile.

Ta rõhutas, et demineerimine on esmatähtis küsimus, sest paljud Ukraina piirkonnad ei ole veel ligipääsetavad, mis raskendab hädaabi andmist ja lükkab taasülesehitustöid edasi.

Lisaks teatas ÜRO arenguprogramm, et 2022. aastal jõudsid ÜRO ja selle partnerite demineerimispingutusted umbes 3,5 miljoni inimeseni.

«Kahjutuks on tehtud juba 350 000 plahvatusohtlikku eset,» ütles Okai.

Samas lisas ta, et sellise ala puhastamiseks kulub aastakümneid.

2022. aasta novembris teatas Ukraina riikliku päästeteenistuse juht Serhi Kruk, et 30 protsenti riigi alast on mineeritud ning sõjaeelse ajaga võrreldes on mineeritud ala suurenenud 10 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles