SELG VASTU SEINA ⟩ Netanyahu riigist ülerullimisele tõmmati pidur: kohtureform lükkub edasi

Rachel Kaare Juudas
Copy
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) Knessetis.
Israeli peaminister Benjamin Netanyahu (vasakul) Knessetis. Foto: MARC ISRAEL SELLEM / AFP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teatas pärast 12 nädalat kestnud poliitilise kriisi eskaleerumist, et tema paremäärmusliku valitsuse ettepanek kohtusüsteemi ümberkorraldamiseks on edasi lükatud.

«Ma ei taha rahvast lõhestada – kui dialoog aitab vältida vendade vahelist sõda, siis peaministrina võtan selleks dialoogiks aja maha,» sõnas Netanyahu eile. 

Otsus eelnõu peatada lükkab küsimuse mitu nädalat edasi ja pole selge, kas see lõpetab riigis toimunud ulatuslikud meeleavaldused. 

Plaanitav kohtureform võimaldaks Iisraeli parlamendil lihthäälteenamusega kohtuotsuseid tühistada ja annaks poliitikutele otsustava sõnaõiguse kohtunike ametisse nimetamisel. Samuti on rõhutatud, et see võib aidata Netanyahul vältida süüdimõistmist talle endale esitatud korruptsiooniprotsessis.

Paremäärmuslik erakond Juudi Võim ütles, et peaminister pakkus viivituse eest vastutasuks tsiviilrahvuskaardi moodustamise. 

Vastuseis kibedalt vaidlustatud kohtumuudatustele saavutas haripunkti eile, kui haiglad, ülikoolid ja riigi suurim ametiühing kuulutasid välja üldstreigi, et protestida kõrgeima kohtu volituste piiramise kava vastu. 

Iisraeli peamine Tel Avivi lennujaam tühistas lennud ning aktsiooniga ühinesid ka kohalikud omavalitsused, lasteaiad, riigiametnikud ja tehnoloogiatöötajad. Pärast Netanyahu õhtust kõnet katkestas ametiühing streigi.

Streigid toimusid pärast ägedat protestide ööd, mille põhjustas Netanyahu otsus vallandada kohtureformi vastu olnud kaitseminister ning sõjaväe, Iisraeli elutähtsa kõrgtehnoloogiasektori ja USA liitlaste märkimisväärne vastuseis.

Justiitsminister Yariv Levin ja paremäärmuslik parlamendiliige Simcha Rothman, kes juhib Knesseti (Iisraeli parlamendi – toim) õigus- ja õiguskomisjoni, on korduvalt lubanud, et jätkavad kõige olulisemate seaduste vastuvõtmist enne Knesseti puhkusele siirdumist 2. aprillil.

Eile kutsus Rothman kohtureformi toetajaid Twitteris üles tänavatele minema ja mitte loobuma rahva valikust. Peaminister Netanyahu pöördus avalikkuse poole üleskutsega vägivalda vältida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles