Ungari parlament kiitis heaks Soome astumise NATO-sse

Copy
Ungari parlamendisaal tänasel hääletusel.
Ungari parlamendisaal tänasel hääletusel. Foto: Denes Erdos/AP/Scanpix

Ungari parlament, milles annab selget tooni parempoolne Fidesz, ratifitseeris esmaspäeval Soome astumise NATO-sse pärast mitut kuud viivitust.

Ülekaalukas enamus Ungari seadusandjatest – 182 poolt- ja kuus vastuhäält – toetas Soome liitumist alliansiga.

Hääletus tähendab nüüd seda, et 30 NATO liikmesriigist 29 on ratifitseerinud Soome liitumise. Vajaka on veel Türgi parlamendi jah-sõna, mille Helsingi peaks saama aprillis.

NATO laienemine Soome, mil on Venemaaga 1340-kilomeetrine piir, põhimõtteliselt kahekordistab senist piiri alliansi ja külma sõja aja vaenlase vahel.

Soome püüdis küll koos Rootsiga NATO-sse pääseda, ent Türgi on seadnud rea tingimusi, mille täitmine on veninud ning mis jääbki tõenäoliselt lahenduseta enne juulis peetavat tippkohtumist.

Helsingi ja Stockholm peatasid mitu aastakümmet kestnud neutraliteedipoliitika ja otsustasid liituda alliansiga pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Põhjamaade taotlused kiideti heaks 2022. aasta juunis peetud NATO tippkohtumisel, kuid need vajavad ka kõikide liikmesriikide rahvaesinduste heakskiitu.

Budapest on rõhutanud, et toetab Soome ja Rootsi ühinemist, kuid samas ka süüdistanud kaht riiki ebaõiglases kriitikas Ungari valitsuse poliitika suhtes.

Ungari võimuerakond Fidesz teatas, et otsustab Rootsi NATO taotluse üle hilisemal kuupäeval, kuid praeguse parlamendi istungjärgu ajal, mis kestab 15. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles