AASIA VAADE ⟩ USA, Hiina, Venemaa, India ja Pakistan – suur tuumapidu

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Uued Hiina Rahvavabastusarmeesse värvatud sõdurid osalemas tänavu 16. märtsil n-ö lahkumistseremoonial Ganzhou raudteejaamas. 
Uued Hiina Rahvavabastusarmeesse värvatud sõdurid osalemas tänavu 16. märtsil n-ö lahkumistseremoonial Ganzhou raudteejaamas. Foto: China Daily/Reuters/Scanpix

Vaikse ookeani piirkonnas ristuvad tuumarelvaga varustatud maailma suurriikide majanduslikud ja sõjalised huvid, mis tekitab pingevälju ning konkurentsi.

Kõige selle mõistmiseks tuleb näha suurriikide omavaheliste ajalooliste liitlassuhete taaka ning tajuda geopoliitika muutumise kiirust praeguse Ukraina sõja kontekstis.

«Selle aasta lõpp ja järgmise aasta algus on India-Hiina suhetes väga raske aeg, mis võib lõppeda sõjaga. Samas ma pole mitte kunagi uskunud, et USA ja Hiina vahel tekib relvakonflikt Taiwani pärast. See pole võimalik, sest tegemist on kahe sõjalise superjõuga ja Hiina on piisavalt tugev USA-le väljakutset esitama, mistõttu nendevahelisest sõjast ei võidaks keegi,» ütles raamatu «Viimane sõda» autor, India sõjaväge ja kaitseküsimusi uurinud Pravin Shawney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles