ÜLEVAADE ⟩ Kremli katse mässida Valgevenet tuumavõrku jätab õhku hulga küsimärke (1)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Vene sõdurid eelmise aasta lõpus õppusel Valgevenes. 
Vene sõdurid eelmise aasta lõpus õppusel Valgevenes. Foto: Venemaa kaitseministeerium/AP/Scanpix

Lääs mõistis hukka Venemaa väidetava plaani paigutada Valgevenesse taktikalised tuumarelvad ja lubas vajadusel vastata uute sanktsioonidega, kinnitades aga samas, et miski ei näi viitavat Kremli valmidusele tuumarelvi kasutada.

Viimase aasta jooksul korduvalt looritatud tuumaähvardustega esinenud Venemaa president Vladimir Putin teatas nädalavahetusel, et on oma Valgevene kolleegi Aljaksandr Lukašenkaga kokku leppinud, et viimase territooriumile paigutatakse taktikalised tuumarelvad, lisades, et tegemist pole ebatavalise sammuga.

«Ameerika Ühendriigid on teinud seda aastakümneid. Nad on kaua aega paigutanud taktikalisi tuumarelvi oma liitlaste territooriumile,» vahendas uudisteagentuur AFP Putini sõnu.

Tema väitel on Kreml juba aidanud Valgevenel kohandada kümme lennukit sobivaks tuumarelvade kandmiseks, ilma et selle käigus oleks mindud vastuollu tuumarelvade leviku tõkestamise lepinguga võetud rahvusvaheliste kohustustega. Samuti olla Venemaa andnud Valgevenele tuumavõimekusega raketisüsteeme​ Iskander. Plaani järgi algab meeskondade väljaõpe 3. aprillil ja tuumarelvade hoiustamiseks mõeldud rajatis peaks valmima 1. juuliks.

Ühtlasi ähvardas Putin, et nad vastavad, kui lääs peaks Ukrainale tarnima vaesestatud uraanist valmistatud laskemoona, mis on äärmiselt tõhus soomusest läbi tungimisel ning samas mürgine seda kasutavatele sõduritele ja ümberkaudsetele tsiviilisikutele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles