ÜRO: Taliban vahistas Afganistani tüdrukute haridusprojekti algataja

Copy
Afganistani pealinna Kabuli tüdrukud oma klassis uue kooliaasta esimesel päeval, laupäeval, 25. märtsil. Kuigi Afganistanis algas äsja uus tarkuseaasta, jäävad keskkoolid juba teist aastat tüdrukutele suletuks pärast seda, kui Taliban tuli taas võimule 2021. aasta augustis.
Afganistani pealinna Kabuli tüdrukud oma klassis uue kooliaasta esimesel päeval, laupäeval, 25. märtsil. Kuigi Afganistanis algas äsja uus tarkuseaasta, jäävad keskkoolid juba teist aastat tüdrukutele suletuks pärast seda, kui Taliban tuli taas võimule 2021. aasta augustis. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / Scanpix

Talibani võimud võtsid pealinnas Kabulis kinni mehe, kelle algatatud projekt võitleb Afganistanis tüdrukutele hariduse andmise eest, teatas teisipäeval ÜRO.

Talibani režiim keelas läinud aastal tüdrukutel põhikoolis käimise, tehes Afganistanist ainsa riigi maailmas, kus haridusele selliseid piiranguid on seatud.

«Matiullah Wesa, PenPath1 juht ja tüdrukute hariduse eestkõneleja, võeti esmaspäeval kinni Kabulis,» teatas ÜRO missioon Afganistanis oma Twitteri postituses.

Wesa vend kinnitas vahistamist, öeldes, et ta võeti kinni mošee juures, kui ta oli väljunud õhtupalvuselt.

«Matiullah oli lõpetanud oma palved ja tuli mošeest välja, kui mõned mehed kahe sõidukiga peatasid ta,» ütles Samiullah Wesa AFP-le. «Kui Matiullah küsis neilt ametimärke, siis peksid nad teda ja viisid jõuga kaasa.»

Matiullah asutatud organisatsioon, mis võitleb hariduse nimel ja jagab maapiirkondades raamatuid, on juba pikalt pühendunud sellele, kuidas teha külavanematele selgeks tüdrukute hariduse tähtsust.

Alates põhihariduse keelust on Wesa jätkanud eraldatud piirkondades käimist ja kohalike toetuse kogumist.

«Loeme tunde, minuteid ja sekundeid tüdrukute koolide avamiseni. Kahju, mida koolide sulgemine põhjustab, on pöördumatu ja eitamatu,» säutsus ta läinud nädalal Afganistani uue kooliaasta alguses. «Kohtusime kohalikega ja jätkame proteste kuniks koolid jäävad suletuks.»

Taliban on kehtestanud Afganistanis oma käreda arusaama islamist alates võimule naasmisest augustis 2021, kui riigist lahkusid eelmist valitsust toetanud USA ja NATO väed.

Talibani võimud, kes on keelanud naistel ka ülikoolis käimise, on korduvalt väitnud, et teevad põhihariduse tüdrukutele kättesaadavaks, kui täidetud on teatud «tingimused».

Nende väitel seisab asi rahastuse ja õppekava islamiga ühildamise taga.

Sarnaseid lubadusi andis Taliban ka oma esimesel võimuperioodil aastatel 1996-2001, kuid tüdrukute koole toona ei avatudki.

Määruse tüdrukute hariduse keelamise kohta tegid arvatavalt Afganistani kõrgeim juht Hibatullah Akhundzada ja tema äärmuskonservatiivsed nõunikud, kes on kaasaegse hariduse suhtes ülimalt kahtlustavad.

Lisaks rahvusvahelisele pahameelele on otsus pälvinud kriitikat ka islamiliikumise enda seest. Vastu on sellele osa kõrgeid valitsusametnikke, aga ka paljud Talibani lihtliikmed.

Suhtumine tüdrukute haridusse on konservatiivses ja patriarhaalses Afganistanis aeglaselt muutumas, seda ka maakohtades, kus on hakatud tunnistama selle kasulikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles