AHJUALUSE ISU Läti sõjaväe toiduhange kerkis 27-kordseks

Rachel Kaare Juudas
Copy
Poola sõdur einestamas. Foto on illustratiivne.
Poola sõdur einestamas. Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Olaf Jandke / Scanpix

Läti relvajõudude (NBS) 220 miljoni eurose toiduvarustuse hanke puhul kahtlustatakse puudulikke julgeolekukontrolle, teatas Läti rahvusringhääling eile. 

Kaitsesektori hangete kohta kehtib eraldi seadus: kui tellija on kaitseministeerium, selle allasutus või NBS, kontrollib kandidaate luure- ja julgeolekuteenistus (MIDD).

Praeguse kaitseministri Ināra Mūrniece tähelepanu pälvinud hange korraldati tavalise riigihangete seaduse järgi, mis tähendab, et tehingul polnud eelnevat julgeolekukontrolli. 

Armee allkirjastas lepingu Zītari LZga detsembris, kui uus valitsus oli juba ametisse astunud. Hanke kavandatav summa on 220–330 miljonit eurot. Riigisekretär Jānis Garisons on varem öelnud, et sai plaanitavast kulust teada meedia kaudu, sest ministeeriumi hankeplaan nägi ette vaid 8 miljoni euro suurust kulutust.

Kaitseministeerium soovib lepingu võitja Zītari LZga töösuhte lõpetada ning sellesse otsusesse kaasati ka riigikontroll ja MIDD. Hankekomisjoni liikmete kontroll käib.

«Leidsime mitu eeskirjade eiramist ja palju kummalisi asju,» selgitas Mūrniece (Rahvuslik Liit). Kahe ametniku tööleping on pärast esialgset uurimist juba peatatud.

Hanked viidi läbi endise kaitseministri Artis Pabriksi ametiajal. Läti rahvusringhäälingu andmetel on võitjafirma Zītari LZ omanik Modris Supe annetanud viimase kahe aasta jooksul Pabriksi erakonnale märkimisväärse summa (4500 eurot).

Seimi opositsioon nõuab hankeskandaali tõttu Mūrniece ja Garisonsi tagasiastumist, kuid enamik parlamendiliikmeid hääletas selle vastu. 

Kaitseminister rõhutas, et ei tema ega riigisekretär olnud hankelepingule alla kirjutanud ja nemad teavitasid korruptsiooniennetuse ja -vastase võitluse bürood (KNAB) kahtlustest. 

KNAB alustas 3. märtsil uurimist väidetavate valeandmete avaldamise, ametiseisundi kuritarvitamise ja konfidentsiaalse teabe avalikustamise kohta. Peaminister Krišjānis Kariņš on teinud kaitseministeeriumile ülesandeks otsida võimalusi leping lõpetada. Praegu on leping jõus ja armee on maksnud Zītari LZ-le umbes 200 000 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles