Urr sind võtku: muumipere lahkub Venemaalt

Rachel Kaare Juudas
Copy
Kuvatõmmis jaapanlaste 1990.–1991. aasta muumide animaseriaalist.
Kuvatõmmis jaapanlaste 1990.–1991. aasta muumide animaseriaalist. Foto: Kuvatõmmis

Soome ettevõte Moomin Characters lõpetas muumiteemaliste toodete litsentside väljastamise Venemaal, kohalikud ametnikud pakuvad asenduseks Potsatajat. 

Üks suuremaid Moskva kaubanduskeskusi Afimall tühistas sel nädalal toimuma pidanud kevadise muumifestivali. Ürituse ärajätmise põhjuseks tuuakse see, et autoriõiguse omanik tühistas litsentsi. See ei ole ainus sarnane juhtum, selgitas VPost.

Kõikide muumirahva tegelaste õigused kuuluvad Soome ettevõttele, kes ei anna sanktsioonide ja oma isiklike seisukohtade tõttu enam uusi litsentse muumiteemaliste piltide kasutamiseks Venemaal ega uuenda olemasolevaid lepinguid, ütles ettevõtte esindaja VPostile.

Uute litsentside registreerimine on ajutiselt peatatud maailmas toimuva tõttu, kinnitas Moomin Charactersi huve Venemaal esindava agentuuri Brand4rent töötaja. Selle asemel võib agentuur jagada Potsataja litsentsi. «Väga populaarne variant praegu,» vahendas VPost allikat. 

Muumitrollid on Soome kirjaniku ja kunstniku Tove Janssoni muinasjuttudel ja koomiksitel põhinev kaubamärk. Muumiraamatuid on tõlgitud enam kui 50 keelde ja multifilme näidatakse enam kui 124 riigis.

Moomin Charactersi on loonud 1958. aastal kunstnik ise ja tema vend Lars, ettevõtet juhivad tänini pereliikmed.

Litsentseeritud muumitooted – peamiselt Fiskars Groupi tarbeesemed ja suveniirid, sealhulgas maailmakuulsad portselanist muumitassid – on endiselt üks Soome peamisi eksporttooteid. Moomin Characters ei avalda finantstulemusi, kuid 10 aastat tagasi hindas ettevõtte juhtkond litsentseeritud toodete aastakäivet jaemüügis 400 miljonile eurole – ilma meediaõigustest saadavat tulu arvestamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles