Sõjaväe «diskrediteerimises» süüdistatud Vene üksikisa põgenes (2)

Copy
Aleksei Moskaljov (paremal) Jefremovi kohtus 27. märtsil 2023.
Aleksei Moskaljov (paremal) Jefremovi kohtus 27. märtsil 2023. Foto: AP/Scanpix

Vene kohus mõistis teisipäeval üksikisa Aleksei Moskaljovi relvajõudude nii-öelda diskrediteerimise eest kaheks aastaks vangi, kuid too oli koduarestist põgenenud, ütlesid ametnikud.

Moskaljov sattus ametivõimude tähelepanu alla eelmisel aastal, kui tema tütar Maria joonistas koolis pildi, millel Vene lipu juurest lendavad raketid naise ja lapse poole, kes seisavad Ukraina lipu kõrval.

Maria kooli direktor võttis pildi asjus politseiga ühendust. Politsei sõnul avastati internetis tüdruku isa kommentaare, mis kritiseerisid Venemaa tegevust Ukrainas.

Seepeale algatati Moskaljovi suhtes kriminaalasi. Vene vägede Ukrainasse tungimisest alates on sõja avalik kritiseerimine vanglakaristuse ähvardusel keelatud.

Märtsi algul paigutati Maria «alaealiste rehabilitatsioonikeskusesse», Moskaljov aga korduaresti.

Esmaspäeval nõudsid prokurörid isale kaheaastast vanglakaristust.

Teisipäeval mõistis Moskvast lõunas asuva Jefremovi linna kohus 54-aastase Moskaljovi sotsiaalmeedias ilmunud kriitika eest kaheks aastaks vangi.

Kohtu jahmatuseks oli mees aga koduarestist põgenenud.

Moskaljov oli karistuseks Kremli poliitika arvustamise eest 13-aastasest tütrest lahutatud.

«Otsus loeti ette ilma süüdistatavata, sest ta kadus ega ilmunud istungile,» ütles Jefremovi kohtu pressiesindaja Jelena Mihhailovskaja.

Moskaljovi advokaat Vladimir Bilijenko ütles, et on šokis. «Tema kadumine on mulle täielik üllatus. See juhtub minu karjääri jooksul esimest korda,» ütles ta.

Advokaat lisas, et süüaluse tütar võidakse kuu aja jooksul lastekodusse saata.

Moskaljovi juhtum on äratanud rahvusvahelist tähelepanu ja internetis on võimalik anda allkiri petitsioonile, milles nõutakse tütre isale tagasi andmist.

Mõlemad elavad Moskvast 300 kilomeetri kaugusel 37 000 elanikuga Jefremovi linnas.

Tänapäeva Venemaa esimesed registreeritud katsed aktivistid vanemlikest õigustest ilma jätta pärinevad 2019. aastast. Siis üritasid prokurörid karistada kahte Moskva perekonda poliitiliste protestide eest laste äravõtmisega, kuid see ei õnnestunud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles