ÜLEVAADE ⟩ Raevukas vastasseis vindub Iisraelis kohtureformi pausile panemise kiuste edasi

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Kohtureformivastased meeleavaldajad üleeile Jeruusalemmas peaminister Benjamin Netanyahu pildiga plakatit kandmas. 
Kohtureformivastased meeleavaldajad üleeile Jeruusalemmas peaminister Benjamin Netanyahu pildiga plakatit kandmas. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/Scanpix

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu lubadus tõmmata pidurit riiki lõhestavale justiitsreformile ei vaigista proteste ja opositsioon heidab valitsusele ette pahatahtlikkust, sest kohtunike valikut puudutav eelnõu valmistati hääletuseks ikkagi ette.

Kuigi Netanyahu ütles üleeile õhtul, et jaanuarist saadik ulatuslikke meeleavaldusi põhjustanud kohtureform lükatakse vähemalt kuu jagu edasi ja vahepeal otsitakse kompromissi poliitiliste vastastega, näis eile valitsevat tema parempoolses ja käreusklikus koalitsioonis peataolek edasise kursi suhtes.

«Oleme keset kriisi, mis ohustab meie põhimõttelist ühtsust,» põhjendas peaminister reformiprotsessi peatamist kuni 30. aprillini, mil parlament paasapühade järel taas koguneb. «Kui on võimalus dialoogiga vältida kodusõda, siis ma peaministrina võtan dialoogiks aja maha.»

Vahetult enne Netanyahu avaldust jõudis aga Knesseti põhiseadus-, õigus- ja justiitskomisjoni esimees Simcha Rothman ja üks kohtureformi arhitekte suruda komisjonist läbi kohtunike nimetamise seaduse eelnõu, mis esitati eile parlamendile ja võib seega minna ööpäevase etteteatamisega hääletusele igal hetkel, vahendas Haaretz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles