Taiwani president külastab USAd ja peatub Kesk-Ameerikas

Copy
Tsai Ing-wen.
Tsai Ing-wen. Foto: Reuters/ScanPix

Taiwani president Tsai Ing-wen asub täna visiidile USAsse, peatudes suhete kindlustamiseks ühtlasi Guatemalas ning Belize'is.

Belize ja Guatemala kuuluvad nende maailma 13 riigi hulka, kellel on endiselt diplomaatilised sidemed Taiwaniga.

Honduras ütles need äsja üles, avades pühapäeval diplomaatilised suhted Hiina Rahvavabariigiga.

Hiina Rahvavabariik peab omavalitsuslikku saart enda omaks ning on lubanud selle vajadusel kasvõi relva jõul uuesti endale allutada.

Tsai külastab kümme päeva kestval ringsõidul esmalt New Yorki, kohtudes seejärel Guatelamas president Alejandro Giammattei ning Beliz'is peaminister John Briceñoga.

Seejärel sõidab Tsai edasi Californiasse.

USA esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy teatas, et kohtub Tsaiga Californias, mille suhtes avaldab Peking protesti.

Taiwani võimud ei ole kohtumist McCarthyga kinnitanud ega ole avalikustanud ka Tsai päevakava New Yorgis viibimise ajal.

Hiina ei tohiks üle reageerida ja kasutada Tsai vahemaandumist USAs ettekäändena agressiooniks demokraatlikult juhitud Taiwani saare vastu, rääkis USA kõrge ametnik täna hommikul.

«Hiinal pole absoluutselt mingit põhjust kasutada seda ettekäändena ülereageerimiseks või Taiwanile suunatud täiendava surve rakendamiseks,» ütles anonüümseks jääda soovinud tippametnik.

Sel nädalal juhtis Tšehhi parlamendi spiiker Markéta Pekarová Adamová oma riigi suurt delegatsiooni külaskäigul Taipeisse ning Saksamaa haridusminister käis eelmisel nädalal samuti Taiwanil, mis oli esimene Saksamaa kabineti tasemel visiit saarele 26 aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles