Politico: Katarilt tasuta lende saanud Hololei vahetab komisjonis ametit (1)

Copy
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei.
Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei. Foto: Eero Vabamägi

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi eestlasest peadirektor Henrik Hololei lahkub väljaande Politico kohaselt ametist skandaali tõttu, mis vallandus, kui sama veebiportaal kirjutas, et ta võttis Qatar Airwaysilt vastu tasuta lende ajal, mil tema juhitav amet töötas lennunduslepingu sõlmimise kallal Pärsia lahe ääres asuva riigiga.

Hololeid ähvardab tasuta lendude ja enda huvide konfliktist vabaks kuulutamise tõttu sisejuurdlus.

Hololei ametist lahkumist kinnitasid Politicole kaks Euroopa Komisjoni allikat ning veel üks asjaga kursis inimene, kes palusid oma nime mitte avaldada. Nende väitel saab Hololeist komisjoni rahvusvaheliste partnersuhete eest vastutava osakonna poliitiline nõunik.

Komisjoni pressiesindaja keeldus Hololei tulevikku kommenteerimast, öeldes, et nad ei aruta avalikkusega personaliküsimusi.

Politicoga eelmisel nädalala anonüümselt rääkinud kolm komisjoni ametnikku ütlesid, et Hololei peaks kuni uurimise tulemuste selgumiseni olema ametikohalt kõrvaldatud või oleks ta pidanud ise juba mõne aja eest lahkumisavalduse esitama.

Euroopa Komisjoni kõneisik Balazs Ujvari saatis selle kuu alguses Postimehele väljavõtte Henrik Hololei kokku viiest lennureisist Katari pealinna Dohasse ajavahemikul 2017–2022, mille eest oli tasunud «kolmas isik».

Väidetavalt polnud Hololei reisid Katari otseselt seotud läbirääkimistega ELi ja riigi lennunduslepingu üle. Samas käis Hololei kolmanda isiku raha eest peamiselt lennuliiklusteemalistel üritustel, sh aeropoliitilisel ja regulatiivsel tippkohtumisel ning õhutranspordialasel aastakonverentsil. Ühe sõidu eesmärgiks oli märgitud lihtsalt kahepoolne kohtumine.

Euroopa Komisjon on rõhutanud, et maksab üldjuhul ise oma ametnike tööalaste ametisõitude kulud kinni. Hololei reisid olid seotud tema ametiga, kuid miks Euroopa Komisjon ise sõite Katari ei tasunud, pole kommenteerinud Hololei ega ka komisjon.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles