Biden lubab demokraatia vähikäigu peatamiseks raha ja liitu

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: RS/MPI/Capital Pictures / Scanpix

USA president Joe Biden lubas täna oma teist demokaatiatippkohtumist avades ligi 700 miljonit dollarit ja ühist liitu tehnoloogilise seire vastu, mida kardetakse Hiinast ja Venemaalt.

2021. aasta samasugusel kohtumisel peamiselt USAle keskendunud Biden püüab sedapuhku pakkuda globaalsemat haaret ning juhib valdavalt virtuaalset jutuajamist koos Lõuna-Korea presidendiga, kes on soostunud juhtima järgmist tippkohtumist, ning Sambia, Costa Rica ja Hollandi liidriga.

Demokraatiakohtumisest võtab osa 121 riiki.

Inimõigusorganisatsioonide väitel on demokraatia hakanud tegema vähikäiku mitmes kohtumisele kutsutud riigis nagu Iisraeli ja India, kes on USA lähedased partnerid. Mõlema peaministrit süüdistatakse autokraatiasse kaldumises.

Biden teeb teatavaks, et USA annab 690 miljonit dollarit demokraatia edendamiseks välisriikides. Raha läheb vabade valimiste programmidele, sõltumatu meedia edendamiseks ja korruptsioonivastase võitluse tõhustamiseks, ütlesid ametnikud.

Esimesel tippkohtumisel lubas USA 424 miljonit dollarit.

Bideni valitsus käib välja ka 10 partneri ühised sammud nuhkvara kasutamise ja leviku vastu. USA näeb selles tööriista, mida Hiina ühe mõjusamalt kasutab.

Kahe päeva eest keelas Biden USA valitsusel kommertsnuhkvaraprogrammide kasutamise. Tema vabariikastest vastased püüavad suruda kongressis läbi populaarse Hiina videojagamisrakenduse TikTok keeldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles