HÜBRIIDSÕJA TAHUD Leedu siseminister: Valgevene uus otselend toob värske rändesurve (3)

BNS
Copy
Migrandid mullu novembris Hrodna piiripunktis Valgevenes, üritamas pääseda Poolasse. Hrodna asub Leedu piirist vähem kui 40 km kaugusel.
Migrandid mullu novembris Hrodna piiripunktis Valgevenes, üritamas pääseda Poolasse. Hrodna asub Leedu piirist vähem kui 40 km kaugusel. Foto: Leonid Shcheglov / Belta / AP / Scanpix

Otselend Iraanist Minskisse tähendab, et algavad uued rändevood, ütles Leedu siseminister Agnė Bilotaitė.

«Meie andmetel on täna esimene otselend Iraanist Minskisse, mis tähendab, et rändevood algavad uuesti ja riskid ainult kasvavad,» ütles Bilotaitė eile enne valitsuse istungit.

Tema sõnul praegu ebakorrapäraste migrantide voogu ei ole, kuid riske arvestades on tähtis valmistuda ja eraldada võimalike riskide ohjamiseks ressursse. Riikliku piirivalveameti (VSAT) sõnul hõlbustavad Valgevene ametnikud ebaseaduslikku rännet Leetu ja ELi.

Küsimusele ÜRO komitee hiljutise üleskutse kohta, et Leedu tagaks kõigile sisserändajatele õiguse taotleda varjupaika, vastas minister Bilotaitė, et ta on jätkuvalt otsustanud jätkata praegust poliitikat ja suunata sisserändajad piiril tagasi.

«Ma arvan, et kogu piirkond peaks järgima sarnast õiguslikku regulatsiooni – lüngad selles ahelas tähendaks, et [rändevoo] survet on mugav jätkata,» selgitas Leedu siseminister.

Leedu parlament Seimas arutab välismaalaste õigusliku seisundi seaduse muudatusi, mis ühildaks olemasoleva rändepoliitika. Seni on neid tehtud siseminister Bilotaitė määruse alusel.

Valitsusvälised organisatsioonid olid kriitilised plaanitavate muudatuste suhtes. Nende väitel pakub Leedu valitsus ainult formaalseid muudatusi sätetes, mis on vastuolus ELi direktiividega ning ei tegele Euroopa Kohtu tuvastatud probleemidega.

Kokku on sel aastal Valgevene-Leedu piiri ületamine keelatud 607 sisserändajal. Ligikaudu 11 200 ebaseaduslikku sisserändajat lükati tagasi 2022. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles