ISW: Venemaa tugevdab okupeeritud Ukraina alade sunniviisilist lõimimist

Copy
Vene diktaator Vladimir Putin oma käsilastega miilustamas.
Vene diktaator Vladimir Putin oma käsilastega miilustamas. Foto: GRIGORY SYSOYEV / AP Photo / Scanpix

Venemaa tugevdab meetmeid okupeeritud Ukraina alade lõimimiseks Venemaa majandus-, haldus-, õigus-, kultuuri- ja kihutustöö süsteemi, selgub Ameerika sõjauuringute instituudi (ISW) eilsest raportist. 

Vene okupatsioonivõim jätkab meetmete rakendamist okupeeritud alade lõimimiseks Venemaa haldus- ja õigussüsteemi ning kultuuriruumi.

Nii teatas Ukraina Luhanski oblasti sõjaväeadministratsioon 29. märtsil, et Luhanski rahvavabariigi prokuratuur meelitab prokuröri ametikohtadele kohalike elanike asemel venelasi, märkides, et venelased on vabastatud ametikoha saamiseks vajalike eksamite sooritamisest.

Vene allikas avaldas nn Luhanski vabariigi 29. märtsi ametliku määruse rahvavabariigi riigiasutuste likvideerimise kohta seoses edasise lõimumisega Venemaa õigussüsteemi.

Instituudi analüütikud märgivad, et Venemaa okupatsioonivõimud jätkavad okupeeritud Ukraina ala lõimimist Venemaa majandusega. Nende järelduste toetuseks toob ISW järgmised tõigad.

Hersoni oblasti okupatsioonivalitsus märkis 29. märtsil, et oblasti okupeeritud alal loodud vabamajandustsoonis osalejad vabastatakse teatud kohalike maksude tasumisest. Okupatsioonivõimud väitsid ka, et vabamajandustsoonis vähenevad kindlustusmaksed 7,6 protsenti. Samuti täiendati Venemaa maksuameti 29. märtsi avaldust, et riikliku registreerimise läbinud majandusüksused ja ettevõtted ei pea riigilõivu tasuma, rõhutades, et see reegel kehtib vaid 31. detsembrini 2023.

ISW rõhutas, et Venemaa okupatsioonivõimud püüavad jätkuvalt juurida välja Ukraina kultuuri ja ajalugu, asendades Ukraina vaatamisväärsusi Vene mälestusmärkidega.

Nii anti 29. märtsil välja määrus Suure Isamaasõja (Teise maailmasõja) monumentide rajamise kohta Hersoni oblastis kuni 9. maini (Venemaa võidupüha ja Moskva sõjaväeparaadi päev). Samas märgiti, et monumentide rajamisel osalevad linnaosade ja ministeeriumide juhid, noorteliikumised ja vabakond, ettevõtted ja koolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles