Charles III: Vene sõda ohustab Euroopa julgeolekut

Copy
Briti kuningas Charles III Saksa parlamendis 30. märts 2023.
Briti kuningas Charles III Saksa parlamendis 30. märts 2023. Foto: Chris Jackson/POOL/AFP

Euroopa julgeolek ja demokraatlikud väärtused on sattunud Venemaa sissetungiga Ukrainasse ohtu, ütles Suurbritannia kuningas Charles III neljapäeval Saksa parlamendisaadikutele.

«Sõja nuhtlus on Euroopas tagasi, agressioonisõda Ukraina vastu on toonud kaasa kirjeldamatuid kannatusi nii paljude süütute inimeste jaoks,» ütles ta oma esimeses bundestagis peetud kõnes, lisades, et liitlased nagu Saksamaa ja Suurbritannia saavad ammutada julgust oma ühtsusest.

«Euroopa julgeolek, samuti meie demokraatlikud väärtused, on ohus. Kuid maailm ei vaadanud seistes pealt... me võime ammutada julgust oma ühtsusest.»

Peamiselt saksa keeles kõnelenud Charles rõhutas oma pooletunnises kõnes, et «sõja nuhtlus on tagasi Euroopas, agressioonisõda Ukraina vastu on toonud kujuteldamatut kannatust nii paljudele süütutele inimestele».

Charles on oma esimesel riigivisiidil pärast troonile tõusmist oma ema, kuninganna Elizabeth II surma järel mullu septembris. Tema esimese välisvisiidi valikus Saksamaale nähakse soovi ehitada Brexiti-järgses maailmas omavahelisi sildu.

Saksamaal peetud kõnedes on lepituse teema ja ühistele väärtustele rajatud tulevik andnud tugevat tooni. Charlesil on veresidemed Saksamaaga, ent kaks riiki sõdisid erinevatel pooltel nii Esimeses kui Teises maailmasõjas, mis mõlemad tõid kaasa kirjeldamatuid kannatusi paljudes paikades üle maailma.

Charles ütles neljapäeval bundestagis, et Suurbritannia ja võõrustajamaa on astunud märkimisväärseid samme ühise konfliktidest tiine ajaloo selja taha jätmisel.

«Koos peame me olema valvsad endast meie väärtustele kujutatavate ohtude suhtes» ning seisma nendega kindlameelselt silmitsi, ütles ta.

Reedel võtab Charles osa liitlasriikide korraldatud pommitamise ohvrite mälestamisest Teise maailma sõja aegsele Hamburgile.

Venemaa agressioonisõda Ukrainas on Charlesi neljapäeva pärastlõunase programmi oluline osa, kui monarh külastab bundestagi visiidi järel Ukraina pagulaste keskust.

Samuti sõidab ta naaberliidumaale Brandenburgi, kus ta kohtub Saksa-Briti ühispataljoni liikmetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles