Sõjavastase pildi tõttu tütrest lahutatud üksikisa Aleksei Moskaljov peeti Valgevenes kinni (3)

Copy
Aleksei Moskaljov Jefremovi kohtusaalis 27. märtsil 2023.
Aleksei Moskaljov Jefremovi kohtusaalis 27. märtsil 2023. Foto: AP Photo / Scanpix

Vene mees, kes lahutati oma tütrest seoses koolitüdruku Ukraina-teemalise joonistusega, peeti pärast koduarestist pagemist kinni Valgevenes, ütlesid neljapäeval sealsed võimud.

Moskvast 300 kilomeetrit lõunas Jefremovi linnas elanud 54-aastane üksikisa Aleksei Moskaljov põgenes koduarestist enne seda, kui kohus ta teisipäeval relvajõudude diskrediteerimise eest kaheks aastaks vangi mõistis.

Moskaljov peeti kinni Vene politsei palvel ning teda hoitakse praegu Valgevenes, ütles Valgevene siseministeeriumi pressiesindaja.

Moskaljov sattus ametivõimude tähelepanu alla eelmisel aastal, kui tema praegu 13-aastane tütar Maria joonistas koolis pildi, millel Vene lipu juurest lendavad raketid naise ja lapse poole, kes seisavad Ukraina lipu kõrval.

Maria kooli direktor võttis pildi asjus politseiga ühendust. Politsei sõnul avastati internetis tüdruku isa kommentaarid, mis kritiseerisid Venemaa tegevust Ukrainas.

Seepeale algatati Moskaljovi suhtes kriminaalasi.

Märtsi algul võeti tütar isalt ära ja paigutati «alaealiste rehabilitatsioonikeskusesse», Moskaljov aga korduaresti.

Moskaljovi advokaat Vladimir Bilijenko ütles, et praegu on raske ennustada, mis Mariaga juhtub. Moskaljovilt võidakse 6. aprillil algaval kohtuistungil vanemlikud õigused ära võtta.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov õigustas Moskaljovi süüdimõistmist, väites, et ta ei ole täitnud oma isakohuseid.

Maria nimetas sotsiaalmeedias oma isa aga maailma vapraimaks inimeseks.

Inimõigusorganisatsioon Memorial, mille Vene võimud on ära keelanud, ütles, et peab Moskaljovi poliitvangiks ja tema juhtum on katse hirmutada kõiki Ukraina sõja vastaseid.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles