AK Xi ja Pu suhtedraamat saadab meeletu poliitiline triller (2)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Hiina RV president Xi Jinping ja tema Vene ametivend Vladimir Putin Kremlis. Suuri muutusi tippkohtumine kaasa ei toonud – Xi ei lubanud Putinile sõjalist abi agressiooniks Ukrainas.

 
Hiina RV president Xi Jinping ja tema Vene ametivend Vladimir Putin Kremlis. Suuri muutusi tippkohtumine kaasa ei toonud – Xi ei lubanud Putinile sõjalist abi agressiooniks Ukrainas.  Foto: Xie Huanchi/Chine Nouvelle/sipa/Scanpix

Hiina RV esimehe Xi Jinpingi Moskvas-käik oli paras triller, mis tõmbas niigi polariseerunud maailma veel enam pingule. Pean silmas sündmusi nii enne visiiti kui ka pärast seda.

Esiteks muidugi rahvusvahelise kriminaalkohtu (ICC) vahistamismäärus Vene presidendi Vladimir Putini kohta. 123 riigi hulgas, kel lasub kohustus Putin vahistada, on hulk neid, kes poleks varem selle võimaluse pealegi tulnud. Määrus tungis Vene-Hiina mängumaale, sest jõud, keda eriti Peking enda seljatagusena näeb, on nn globaalne lõuna – kolmas maailm.

Nii nõrgenes seltsimees Pu staatus maailmas enne seltsimees Xi külaskäiku drastiliselt. Kas ICC on USA luure käepikendus? Kaugel sellest! Kremli enda veebruaris levitatud teleklipis tunnistas Putin Ukraina laste küüditamise üles. Seda pani tähele nii erinevate riikide luure kui ka Haagi kohus, kes kingitud võimaluse kiirelt ära kasutas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles