AU RIIGIKEELELE Läti parlament arutab venekeelsete subtiitrite keelustamist (1)

Copy
Läti lipp.
Läti lipp. Foto: GINTS IVUSKANS/AFP/Scanpix

Läti seimi haridus-, kultuuri- ja teaduskomisjon arutab ettepanekut keelata venekeelsed filmisubtiitrid, vahendas Läti rahvusringhääling. 

Riigikeele seaduse muudatused esitas Rahvusliku Liidu partei. 

Filmid ja videoklipid peavad olema dubleeritud või subtiitritega ametlikus riigikeeles – läti keeles. Lisaks lubatakse subtiitreid ka teistes võõrkeeltes. Näiteks on tavaline, et Läti kinodes näidatakse filme, millel on ingliskeelne heli ning läti ja vene subtiitrid.

Ettepaneku kohaselt lubatakse subtiitreid ainult Euroopa Liidu ametlikes keeltes, mis tähendaks vene subtiitrite keelustamist. 

Muudatused esitanud poliitikute arvates hõlbustaks seadus ühiskonna integratsiooni, luues kõigile Läti elanikele põhjuse riigikeele õppimiseks ja kasutamiseks. 

Terendav keeleeksam 

Hiljutised seadusemuudatused kohustavad Venemaa kodanikke, kes olid varem Läti kodanikud või mittekodanikud, esitama kodakondsus- ja migratsiooniametile (PMLP) tõendi riigikeele oskuse kohta 1. septembriks 2023. Vastasel juhul nende elamisluba tühistatakse. 

Uue elamisloa saamiseks pärast 1. septembrit peab isik koos keeleoskuse kinnitusega taotlema Euroopa Liidu (EL) pikaajalise elaniku staatust. See taotlus tuleb läbi vaadata kolme kuu jooksul.

Siseministeeriumi ettepaneku kohaselt tuleks loobuda elamislubade tühistamisest enne taotluste põhjalikku läbivaatamist. ELi pikaajalise elaniku staatuse taotluste läbivaatamine võtab kuni aasta. Ministeerium taotles pikendust, võttes arvesse taotluste suurt arvu.

«Aastane pikendus ei ole protsessi venitamiseks, vaid ressursside säästmiseks. Meil on vaja uurida kõiki dokumente, sealhulgas keeleoskust,» ütles kodakondsus- ja rändeküsimuste büroo juhataja Maira Roze.

Kavas on ka lubada korduseksam. Need, kes ei suuda keeleeksamit 1. septembriks sooritada, kuid taotlevad seda uuesti, saaksid taotleda ELi pikaajalise elaniku staatust kuni 31. detsembrini 2023.

Riikliku keeleoskuse testi peab sooritama üle 17 000 Lätis elava Vene kodaniku. Haridus- ja teadusministeeriumi teatel on eksamile registreerunud vaid 8000 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles