Rootsi plaanib rahvaloendust: kaotasime järje siin elavate inimeste üle (1)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Rootslased spordiüritust nautimas.
Rootslased spordiüritust nautimas. Foto: Toomas Huik

Valitsuse ja Rootsi Demokraatide (SD) plaani kohaselt ühildab migratsiooniameti uus loendus andmed riikliku maksuametiga, teatas rahandusminister eile.

Rootsi Demokraadid näevad rahvastikuregistri parandamist võimalusena tabada riigis ebaseaduslikult elavaid inimesi, kirjutas Sveriges Radio. 

Rootsi ametiasutused peavad teavitama maksuametit inimestest, kes ei ole riigis registreeritud, selgitasid rahandusminister Elisabeth Svantesson (M) ja Rootsi Demokraatide partei juht Jimmie Åkesson eile. Valitsus astub nüüd edasisi samme rahvaloenduse läbiviimiseks.

«Aastakümneid kestnud vastutustundetu rändepoliitika tõttu oleme kaotanud kontrolli selle üle, kes riigis elab,» vahendas Rootsi Demokraatide parteijuhti Jimmie Åkessoni Rootsi ajaleht Dagens Nyheter. 

Rootsi valitsus eraldas maksuametile sihtotstarbeliseks kontrolliks täiendavalt 6 miljonit eurot (75 miljonit krooni). Asjaomased piirkonnad määrab amet ise kindlaks.

Rootsi maksuameti ülesandeks on luua tervikpilt riigis viibivatest inimestest: kes on või peaks olema registreeritud. Septembris annab amet rahandusministrile ettepanekud võimalikeks täiendavateks meetmeteks.

«See ei tähenda, et peaksime ustele koputama hakkama - see ei oleks efektiivne viis maksuraha kulutamiseks. Aga anname Rootsi maksuametile mitu erinevat vahendit, et rahvastikuregister korda saada,» ütles rahandusminister.

«Me loodame, et ametiaja lõpuks on meil palju parem teadmine sellest, kes riigis viibib,» selgitas minister Svantesson. 

Lisaks sihtotstarbelistele kontrollidele riskipiirkondades saab Rootsi maksuamet suuremad volitused laiendatud isikukontrolliks, sealhulgas biomeetrilisteks sõrmejälgede või fototuvastusteks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles