ÜRO inimõigusjuht: Ukraina sõja hullus ohustab inimkonda (1)

Copy
Volker Türk Genfis 7. märts 2023.
Volker Türk Genfis 7. märts 2023. Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP/Scanpix

Venemaa sõda Ukrainas on muutnud paljud rängad inimõigusrikkumised šokeerivalt rutiinseks ja viib inimkonna eemale võitlusest eksistentsiaalsete ohtudega, hoiatas reedel ÜRO inimõigusjuht Volker Türk.

ÜRO inimõigusnõukogu eel kõnelnud Türk mõistis hukka Ukraina sõja 13 kuu jooksul toime pandud kuriteod ja hoiatas, et konflikt vapustab maailma ka edaspidi.

ÜRO inimõiguste ülemvolinik juhtis tähelepanu ka toidu, energia ja teiste esmatarbekaupade järsule hinnatõusule, mis on süvendanud pingeid ja ebavõrdsust igas piirkonnas.

See teravdab põlvkonna rängimat elukalliduskriisi, mis on viinud vaesusesse 71 miljonit inimest ning ohustab paljude riikide stabiilsust, ütles Türk.

Samal ajal on 37 aastat pärast Tšornobõli katastroofi äärmises ohus järjekordne Ukraina tuumaelektrijaam Zaporižžjas, mille mõju võib ulatuda miljonite inimesteni.

«Ajal, mil inimkond seisab silmitsi tohutute eksistentsiaalsete väljakutsetega, tirib see destruktiivne sõda meid eemale lahenduste leidmisest meie ellujäämist kindlustavas töös,» ütles Türk.

«See sõda on mõistusevastane. See hullus peab lõppema ja tuleb leida rahu.»

Türk viis nõukogu kurssi värskete andmetega Ukraina olukorra kohta ja ütles, et kontrollitud andmetel on alates Venemaa sissetungist 24. veebruaril 2022 surma saanud üle 8400 ja viga üle 14 000 tsiviilelaniku.

«Need arvud on kõigest jäämäe tipp,» hoiatas ta.

Enamik inimesi on saanud surma suure plahvatusjõuga lõhkekehade tõttu, millega Vene väed elurajoone ründavad, ütles Türk.

Ta juhtis tähelepanu ka Vene vägede ja nendega seotud relvarühmituste poolt, nagu Wagner, arvukatele hukkamistele ja tsiviilelanikele suunatud, ning 621-le sunnitud kadumise ja põhjendamatu vahistamise juhtumile, millele on jälile jõudnud ÜRO uurijad.

Viimastel andmetel on hukkamisi läbi viinud ka Ukraina relvajõud.

ÜRO vestlustes 89 kinni võetud ja hiljem vabaks lastud tsiviilisikuga tuli välja, et 91 protsendile neist on venelaste poolt osaks saanud piinamine, sealhulgas mitmesugune seksuaalvägivald, rääkis Türk.

Lisaks on tõendeid Ukraina tsiviilelanike, eriti laste viimisest okupeeritud aladele või Venemaale.

Kiievi sõnul oli veebruarikuu seisuga Venemaale küüditatud üle 16 000 Ukraina lapse.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) andis välja määruse Vene presidendi Vladimir Putini vahistamiseks Ukraina laste seadusvastase kodumaalt väljasaatmise eest.

ÜRO uurimiskomisjon (COI) peab laste küüditamist sõjakuriteoks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles