Taiwani president saabus USA visiidi järel Kesk-Ameerikasse

Copy
Taiwani president Tsai Ing-wen ja teda pealinna lennujaamas tervitanud Guatemala välisminister Mario Búcaro.
Taiwani president Tsai Ing-wen ja teda pealinna lennujaamas tervitanud Guatemala välisminister Mario Búcaro. Foto: Guatemala presidendikantselei / Reuters / Scanpix

Taiwani president Tsai Ing-wen saabus reedel Guatemalasse, et tugevdada sidemeid üha vähemaks jäävate liitlastega.

Tsai äsjane USA visiit ärritas Hiinat. Tema külaskäik Guatemalasse ja naaberriki Belizesse teeb ilmselt sama.

Hiljuti katkestas piirkonnas asuv Honduras oma diplomaatilised suhted Taipeiga ning lõi uued Pekingiga.

Tsai võttis Guatemalas vastu sõjaväeliste auavalduste saatel välisminister Mario Búcaro.

Hiljem kõneleb naispresident oma oma kolleegi Alejandro Giammatteiga, kelle valitsus nimetas Taiwani «ainsaks ja tõeliseks Hiinaks».

President külastab laupäeval majesteetlikke maiade varemeid Tikalis ning pühapäeval uut Chimaltenango haiglat, mille rajamisse Taipei panustas 22 miljoni dollariga.

Guatemalast liigub Tsai edasi Belizesse, kus tal on esmaspäeval ees kohtumine peaminister John Bricenoga.

Tagasiteel Taiwanile kavatseb Tsai teha peatuse Los Angeleses, kus tal on kavas kohtuda USA esindajatekoja vabariiklasest spiikri Kevin McCarthyga.

Hondurase otsuse järel jääb Taiwani tunnustama veel ainult 13 riiki.

Honduras on üheksas diplomaatiline liitlane, mille Taipei on kaotanud pärast seda, kui 2016. aasta mais sai Tsaist Taiwani president.

Paraguay võib aga olla selles nimekirjas järgmine riik, kuna aprillis on seal kavas presidendivalimised ning opositsiooni kandidaat Efraín Alegre on lubanud ümber hinnata suhted Taiwaniga.

See jätaks vaid Guatemala, Belize, Haiti, Vatikani, Eswatini ja veel seitse väiksemat Kariibi mere ja Vaikse ookeani riiki diplomaatiliselt seotuks Taiwaniga.

Hiina peab demokraatliku omavalitsusega Taiwani osaks oma territooriumist ja on lubanud selle kunagi kasvõi jõudu kasutades tagasi võtta.

Hiina isoleerimiskampaaniale vaatamata on Taiwanil mitteametlikud suhted rohkem kui 100 riigiga, nende seas USA-ga. Washington peab Taipeid oma tähtsaks partneriks India ja Vaikse ookeani regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles