ÜRO toidupealik: rahutuste ja näljahäda vältimiseks vajame miljardeid (1)

Copy
ÜRO Maailma Toiduprogrammi tegevjuht David Beasley. Foto on tehtud Rahufoorumil Pariisis mullu 11. novembril.
ÜRO Maailma Toiduprogrammi tegevjuht David Beasley. Foto on tehtud Rahufoorumil Pariisis mullu 11. novembril. Foto: Christophe Ena / AFP / Scanpix

Ilma miljardite dollarite abita, mis annaks miljonitele nälgivatele inimestele toitu, võib maailm näha massilist rännet, ebastabiilsust riikides ning näljahätta jäävaid lapsi ning täiskasvanuid järgmise 12 kuni 18 kuu jooksul, ütles Nobeli rahupreemia laureaadi staatuses ÜRO Maailma Toiduprogrammi (WFP) juht David Beasley reedel.

Beasley kiitis USA ja Saksamaa suurenenud abi eelmisel aastal, ärgitades samas Hiinat, Pärsia lahe riike, miljardäre ja teisi riike tõsiselt suurendama rahalist toetust.

Endine Lõuna-Carolina osariigi kuberner Beasley andis usutluse enne seda, kui ta järgmisel nädalal annab ameti üle USA suursaadikule Cindy McCainile. Beasley ütles, et on «äärmiselt murelik», kui WFP-l ei õnnestu koguda 23 miljardit dollarit, mida läheb vaja umbes 350 miljoni nälgiva inimese toitmiseks 49 riigis.

«Praeguses faasis oleksin üllatunud, kui me saame kokku 40 protsenti, ütlen ausalt,» sõnas ta.

WFP oli sarnases kriisis mullu, ütles ta, kuid õnneks oli tal võimalik veenda USA-d suurendama selle antavat rahastust 3,5 miljardilt dollarilt 7,4 miljardile ning Saksamaa 350 miljonilt dollarilt 1,7 miljardile. Paraku sel aastal Beasley sarnast edu läbirääkimistel ei looda.

Ent Beasley sõnul on Hiina panus olematu, kui Peking eraldas 11 miljonit dollarit ehk vähem kui üks sent inimese kohta võrreldes USA-ga, mis andis umbes 22 dollarit inimese kohta, ehkki tegemist on maailmas suuruselt teise majandusega.

Pikaajalises perspektiivis avaldas Beasley lootust, et sooviks näha miljardäridelt oma kogemuse ja edu ärakasutamist maailma suurima hädavajaduse vankri ette rakendamisel ehk toidu andmiseks planeedi kaheksale miljardile inimesele.

Beasley sõnul on ta rääkinud lääneriikide ja Euroopa liidritega, et kui nood keskenduvad kõik praegu Ukrainale ja Venemaale, siis «parem ärge unustage, mis on lõunas ja kagus teist, sest ma võin teile kinnitada, see liigub teie suunas, kui te ei pane tähele ega asu asja kallale».

Kui planeedil on rikkusi umbes 400 triljoni dollari väärtuses, siis ei ole mingit põhjust, et ükski laps peaks nälga surema, lisas ta.

WFP tegevdirektor ütles, et liidritel tuleb humanitaarabi vajadused seada tähtsuse järjekorda selliselt, millistel on suurim mõju stabiilsusele erinevates ühiskondades üle kogu maailma.

Beasley tõi esile mitu prioriteetset paika, näiteks Aafrika Saheli piirkonna, aga ka mandri idaosas Somaalia, Keenia põhjaosa, Lõuna-Sudaani ja Etioopia. Samuti on oluline silmas pidada Süüriat, mis avaldab mõju Jordaaniale ja Liibanonile. Kesk- ja Lõuna-Ameerikas on vaesus ja nälg sundinud liikuma USA poole viis korda rohkem inimesi kui vaid veel pooleteise aasta eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles