Iiri kaitsejõud: meie ranniku läheduses luusivad Vene laevad

Copy
Iiri vabariigi lipp.
Iiri vabariigi lipp. Foto: Caro / Sorge / Scanpix

Eelmisel nädalal Iirimaast möödunud Vene laevad naasid tagasi lääneranniku lähedusse, teatas kohalik Irish Times. 

Kahte Venemaa lipu all sõitvat laeva, Umka ja Bahtemir, märgati eelmisel nädalal Galway ranniku lähedal. Äsja avatud veealuse sisekaabli läheduses ebatavalisi manöövreid teinud alused tekitasid iiri kaitseametnike seas ärevust, kirjutas Irish Times. 

Iiri kaitsejõud kasutasid veesõidukeid ja droone, et jälgida laevu, mis hiljem pöördusid lõunasse ja näisid jätkavat oma algselt kaardistatud teekonda Malabo sadamasse Ekvatoriaal-Guineas Aafrika läänerannikul. Kaitseväe ametnikud eeldasid, et laevad püüdsid vältida halbu ilmastikuolusid.

Neljapäeva õhtul, vahetult enne Iirimaa majandusvööndist lahkumist, pöördusid laevad siiski uuesti ümber ja hakkasid läänerannikul tagasi sõitma, mis tekitas täiendavat segadust nende kavatsuste osas.

Mereseiretarkvara viimaste andmete kohaselt asuvad laevad umbes 100 kilomeetri kaugusel Dingle'i poolsaarest. Õhujõudude ja mereväe töötajad jätkavad seiret, kuid keeldusid täpsemaid üksikasju avaldamast.

Eile jätkati tööd, et teha kindlaks laevade kavatsused ja tõenäosus, et nad lihtsalt varjuvad Põhja-Atlandi tormide eest. Jõupingutusi takistas aga asjaolu, et eile ei olnud Iiri mereväeteenistusel personalipuuduse tõttu merel ühtegi alust.

Mõlemad vene laevad olid seotud Nord Stream 2 torujuhtme ehitamisega, mille tulemusel kehtestas USA valitsus neile sanktsioonid.

ELi riigid, sealhulgas Iirimaa, on pärast Nord Streami torujuhtmete möödunud aastal toimunud plahvatusi, suurendanud elutähtsate merealuste infrastruktuuride järelevalvet.

Umka on avamere varustuslaev, mis arvatavasti veab kaablipaigalduspraami. Bahtemir on klassifitseeritud päästelaevana, mis on varustatud sukeldumisplatvormide ja kõrgtehnoloogiaga, mis võimaldab infrastruktuuri töid ka süvavetes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles