Tomioka linna Fukushima tuumajaama naabruses lubati elanikud tagasi

Copy
Jaapani peaminister Fumio Kishida (vasakult teine) vaatamas kirsiõisi elanikele taasavatud Tomioka linnas. 1. aprill 2023.
Jaapani peaminister Fumio Kishida (vasakult teine) vaatamas kirsiõisi elanikele taasavatud Tomioka linnas. 1. aprill 2023. Foto: Kyodo/AP/Scanpix

Katastroofis kannatada saanud Fukushima tuumaelektrijaama lähedal asuvas Tomioka linnas avati nelja ruutkilomeetri suurune ala täna taas elanikele.

Kirsiõitehooajal korraldatud tseremooniast võttis osa Jaapani peaminister Fumio Kishida.

Suurem osa Tomioka linnast on juba varem avatud.

«Evakuatsioonikäsu tühistamine ei ole mingil juhul lõppeesmärk, vaid taastumise algus,» ütles Kishida ja lubas jätkata tööd kõigi keelutsoonide kaotamise nimel.

2011. aasta märtsis raputas Jaapani kirdeosa maavärin magnituudiga 9,0, vallandades hiidlaine, mille tagajärjel sai surma või jäi kadunuks 18 500 inimest. Tsunami viis rivist välja Fukushima Daiichi tuumajaama jahutussüsteemi ning selle tulemuseks oli rängim tuumakatastroof pärast Tšornobõli.

Fukushima prefektuurist evakueeriti 160 000 inimest ja 30 000 neist ei pääse veel nüüdki koju tagasi.

Tomioka on üks 12 linnast, mis kuulutati täielikult või osaliselt keelutsooniks.

Kaks taasavatud Tomioka piirkonda moodustavad viiendiku enim kannatada saanud keelutsoonist, mille valitsus valis välja põhjalikuks reostusest puhastamiseks.

Linnas napib aga töökohti ning piisav ei ole ka taristu ja muu igapäevaeluks vajalik, mistõttu ei taha noored tagasi tulla. Väikeste lastega pered pelgavad kiirguse mõju.

Äsja taasavatud Yonomori ja Osuge linnaosa 2500 registreeritud elanikust on tagasi tulnud või selleks soovi avaldanud vaid pisut üle 50.

Alates 2017. aastast, mil osa Tomiokast avati, on linna katastroofieelsest 16 000 elanikust naasnud umbes 10 protsenti.

Uuringud näitavad, et enamik endistest elanikest on otsustanud tagasi mitte pööduda, sest on leidnud juba töö ja hariduse ning loonud suhted mujal.

Eile tühistati evakuatsioonikord ka tuumajaamast loodesse jääva Namie linna mitmes piirkonnas, mis moodustavad 20 protsenti linnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles