Biden nõuab Venemaalt Wall Street Journali ajakirjaniku vabastamist

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden nõudis eile Venemaalt spionaažisüüdistuse alusel vahistatud Wall Street Journali ajakirjaniku Evan Gershkovichi vabastamist, kuid ei toetanud lehe toimetuskolleegiumi üleskutset saata kõik Vene ajakirjanikud Ühendriikidest välja.

«Laske tal minna,» ütles Biden ütles vastuseks Valge Maja ajakirjanike küsimusele, milline on tema sõnum Venemaale Gershkovichi asjus.

Wall Street Journali toimetuskolleegium esines neljapäeval üleskutsega saata USAst välja Vene suursaadik ja kõik Vene ajakirjanikud. 

«Venemaa USA suursaadiku ja kõigi siin töötavate Vene ajakirjanike väljasaatmine oleks vähim, mida oodata,» ütles kollegium neljapäeval avaldatud artiklis. «Vahistamise ajastus tundub väljaarvestatud provokatsioonina USAle piinlikkuse tekitamiseks ja ikka veel Venemaal töötava välispressi hirmutamiseks.»

Lehe peatoimetaja Emma Tucker saatis eile töötajatele kirja, milles lubati teha kõik, mis võimalik Evani vabastamiseks.

Biden ütles eile enne Mississippi osariiki sõitmist, et Vene ajakirjanike väljasaatmine ei ole praegu plaanis.

Wall Street Journali ajakirjanik Evan Gershkovich peeti kinni Moskvast 1800 kilomeetri kaugusel Jekaterinburgis ja võeti spionaažis süüdistatuna 29. maini vahi alla.

Teadaolevalt on ta esimene ajakirjanik, kes nõukogudejärgsel ajal Venemaal luuramise eest on vahistatud ning eeldatavasti pingestab tema juhtum Lääne ja Moskva suhteid veelgi.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ütles vastuseks WSJi nõudele Vene ajakirjanikud USAst välja saata: «Leht võib ju seda öelda, aga see ei tohiks juhtuda. Selleks ei ole mingit põhjust.» Gershkovich tabati teolt, lisas ta.

Vene riikliku uudisteagentuuri TASS andmetel eitas Gershkovich Moskvas kohtuistungil süüd. Kohtuasi kuulutati salajaseks, mis tähendab, et selle andmete avaldamine on piiratud.

Süüdimõistmise korral ähvardab Gershkovichi kuni 20-aastane vanglakaristus.

Valge Maja mõistis vahistamise hukka, hoiatas ameeriklasi Venemaale reismise eest ja soovitas neil, kes seal veel on, ohutuse huvides kiiresti lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles