LAVi võimupartei saatis ametnikud Moskvasse «uut maailmakorda» arutama (1)

Copy
Ukraina kogukond LAVis protestimas tänavu jaanuaris Vene välisministri Sergei Lavrovi visiidi vastu.
Ukraina kogukond LAVis protestimas tänavu jaanuaris Vene välisministri Sergei Lavrovi visiidi vastu. Foto: Luca Sola / AFP / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi võimupartei Aafrika Rahvuskongress (ANC) teatas eile, et saatis oma kõrged ametnikud Venemaale arutama president Vladimir Putini parteiga «maailmakorra ümberkalibreerimist».

«Visiit järgneb kutsele Ühtselt Venemaalt, mis on Venemaa suurim partei ning ANCi kauaaegne liitlane ja sõber,» teatas LAVi võimuerakond.

«Suhtlus hõlmab arutelusid maailmakorra ümberkalibreerimisest, et muuta neokolonialismi ja varasemalt domineerinud ühe võimukeskmega maailma tagajärgi,» ütles ANC.

Moskva on püüdnud aastaid tugevdada oma poliitilisi ja majandussuhteid Aafrika riikidega ning reedel allkirjastas Putin Venemaa uuendatud välispoliitilise strateegia, mille eesmärk on vähendada Lääne «domineerimist».

LAV on keeldunud taunima Venemaa sõda Ukrainas, mis on Moskva maailma areenil suuresti isoleerinud, öeldes, et soovib jääda neutraalseks ning eelistab dialoogi sõja lõpetamise vahendina.

ANCi delegatsioon, mida juhib erakonna rahvusvaheliste suhete komisjoni esimees Obed Bapela, saabus Venemaale neljapäeval. Visiit peaks esialgse plaani kohaselt kestma tänaseni.

LAV võõrustab augustis ühenduse BRICS tippkohtumist. Sellesse kuuluvad Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja LAV.

Veebruaris korraldas LAV vastuolulise sõjaväeõppuse Venemaa ja Hiinaga ning Vene välisminister Sergei Lavrov tegi jaanuaris ametliku visiidi Pretoriasse.

Lõuna-Aafrika suhted Venemaaga on pärit aastakümnete tagusest ajast, mil Kreml toetas ANCd võitluses apartheidi vastu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles