USA mõttekoda: Põhja-Korea tuumakompleksis käib aktiivne tegevus

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un takseerib tiibraketikatsetust Lõuna-Hamgyongi provintsis Jakdo-dongis 22. märtsil. Põhja-Korea riigimeedia teatel katsetati kaht Hwasai-1 ja kaht Hwasai-2 strateegilist tiibraketti, mis olid varustatud testtuumapeaga.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un takseerib tiibraketikatsetust Lõuna-Hamgyongi provintsis Jakdo-dongis 22. märtsil. Põhja-Korea riigimeedia teatel katsetati kaht Hwasai-1 ja kaht Hwasai-2 strateegilist tiibraketti, mis olid varustatud testtuumapeaga. Foto: Kcna/Epa/Scanpix

Satelliidifotod näitavad aktiivset tegevust Põhja-Korea peamises tuumakompleksis pärast seda, kui riigi liider Kim Jong-un andis korralduse hoogustada tuumarelvakõlbliku tuumamaterjali tootmist, teatas laupäeval USA mõttekoda.

Washingtonis baseeruv 38 North teatas, et 3. ja 17. märtsil tehtud fotod näitavad, et eksperimentaalne kergveereaktor (LWR) Yongbyoni keskuses hakkab valmis saama.

Samas on alustatud uue abihoone ehitamist.

Fotod näitavad ka, et viiemegavatine reaktor on Yongbyonis endiselt töös ning uraanirikastustehase juures on alustatud uut ehitustööd, ilmselt selle võimekuse suurendamiseks.

«Need arengud tunduvad peegeldavat Kim Jong-uni hiljutist korraldust suurendada tuumamaterjali tootmist, et laiendada tuumarelvaarsenali,» lisas USA mõttekoda raportis.

Põhja-Korea riigimeedia avaldas teisipäeval fotod sellest, kuidas Kim inspekteerib uusi väikseid tuumalõhkepäid, andes korralduse suurendada tuumarelvakõlbliku materjali tootmist Põhja-Korea tuumaarsenali eksponentsiaalseks suurendamiseks.

Souli ja Washingtoni ametnikud on alates 2022. aasta algusest hoiatanud, et Põhja-Korea võib korraldada seitsmenda tuumakatsetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles