Peterburi kohvikuplahvatuses suri tuntud Vene sõjablogija (15)

Postimees
Copy
Pühapäeval toimus Peterburi kohvikus plahvatus, kus hukkus tuntud Vene sõjablogija Vladlen Tatarski (ehk Maksim Fomin).
Pühapäeval toimus Peterburi kohvikus plahvatus, kus hukkus tuntud Vene sõjablogija Vladlen Tatarski (ehk Maksim Fomin). Foto: AP/Scanpix

Peterburi linna Vassili saarel asuvas kohvikus toimus pühapäeva pärastlõunal plahvatus, milles hukkus tuntud Vene sõjablogija Vladlen Tatarski.

Kohalik päästeteenistus teatas, et esialgsetel andmetel võis Street Bar Cafe nimelises kohvikus plahvatada gaasiballoon. Hiljem aga vahendas Interfax, et tegu võis olla lõhkekehaga. Plahvatusest tingitud lööklaine purustas kohviku aknad. Plahvatusele tulekahju ei järgnenud.

Venemaa siseministeerium kinnitas, et plahvatuses hukkus tuntud Vene sõjablogija Vladlen Tatarski. Tervishoiuministeeriumi teatel sai vigastada kokku 30 inimest, neist 24 viidi haiglaravile. Haavatute seas oli ka üks 14-aastane tütarlaps.

Venemaa geograafiaseltsi liige Vladimir Dervenjov teatas ühismeedias, et vigastatute seas olid ka ajakirjanik Tatjana Ljubina ja veebruari keskpaigas kaitsepolitseiameti poolt Eestist välja saadetud üks surematu polgu aktsioonide eestvedajatest Sergei Tšaulin. Ka europarlamendi saadik Yana Toom, kes seadis toona Tšaulini väljasaatmise seaduslikkuse kahtluse alla, teatas ühismeedias mehe haavata saamisest.

Teadaolevalt toimus varasemalt Wagneri eraarmee juhile Jevgeni Prigožinile kuulunud kohvikus parasjagu vestlusõhtu, mille korraldas populaarne kremlimeelne veebirühmitus «Cyber Front Z» ning kus esines Tatarski. Väidetavalt kinkis üks naisterahvas blogijale tema esinemise ajal väikese kuju, mille sees oli lõhkeaine. Meedias levib kaamerasalvestis, millelt on näha üht naist kujuga kohvikusse sisenemas. Versioon ei ole ametlikku kinnitust leidnud. Interfax teatas kella 23 paiku hilisõhtul, et kinni on peetud ja mõrvakahtlustus on esitatud Darja Trepovale.

Tatarski oli üks häälekamaid Vene sõjablogijaid

Tuntud sõjablogija Vladlen Tatarski ehk Maksim Fomin.
Tuntud sõjablogija Vladlen Tatarski ehk Maksim Fomin. Foto: TELEGRAM @VLADLENTATARSKYBOOKS/Scanpix

Vladlen Tatarski, pärisnimega Maksim Fomin, oli üks mõjukamatest sõjablogijatest Venemaal. Telegramis on tal rohkem kui 560 000 jälgijat. Blogija viibis korduvalt sõjarindel. Eelmisel aastal pälvis ta lääne meedias tähelepanu, kui Kremlis toimunud nelja Ukraina oblasti annekteerimisest teataval üritusel postitas ta video, kus uhkeldas, et Venemaa võidab sõja Ukrainas. «Me võidame kõiki, me tapame kõik, me varastame kõik, mida meil vaja - kõik saab olema nii, nagu meile meeldib,» hooples ta.

Venemaa välisministeerium avaldas austust hukkunud blogijale

Maria Zahharova
Maria Zahharova Foto: Postimees

Venemaa välisministeerium avaldas pühapäeval hukkunud sõjablogijale austust. Ühtlasi heitis ministeerium lääneriikide valitsustele ette rünnakule reageerimata jätmist.

«Blogijad nagu Vladlen Tatarski on tõe kaitsjad,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova suhtlusvõrgustikus Telegramis.

«Lääne valitsuste juhtunule reageerimata jätmine vaatamata nende murele ajakirjanike ja vaba ajakirjanduse heaolu pärast räägib selget keelt,» lisas Zahharova.

AFP/BNS

Ukraina presidendi nõunik: ämblikud purgis söövad üksteist

Mõhhailo Podoljak.
Mõhhailo Podoljak. Foto: Dmitri Kotjuh

Laupäeva õhtul vahetult pärast teateid Peterburi kohvikuplahvatusest säutsus Twitteris ka Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak, viidates kaudselt Neevalinnas toimunule.

«Nii see VF-is (Vene Föderatsioonis - toim.) algab. Ämblikud purgis söövad üksteist. Oli aja küsimus, mil siseriiklik terrorism saab sisepoliitilise võitluse instrumendiks,» kommenteeris Podoljak. 

«Pöördumatud protsessid ja Troubles 2.0 (viide terminile, millega tähistatakse Põhja-Iirimaal kolmkümmend aastat kestnud ühiskondlik-poliitilist konflikti, mille ajal toimus hulgaliselt tulistamisi ja pommiplahvatusi - toim.) ootavad Vene Föderatsiooni. Samal ajal me vaatame pealt.»

PM

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles