USA erukindral arvustas Leedu iseseisvat kaitsevõimet (5)

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Erukindral Ben Hodges.
Erukindral Ben Hodges. Foto: Remo Tõnismäe

Märtsi viimastel päevadel andis USA Euroopa-vägede endine komandör Ben Hodges intervjuu Leedu rahvusringhäälingule LRT, kus väljendas kriitilisi seisukohta Leedu kaitsevõimekuse suhtes.

«Kõik teavad NATO artikkel 5, aga mitte igaüks ei mäleta artikkel 3, mis ütleb, et iga riik peab tegema kõik, mis suudab, et ise ennast kaitsta ja olla valmis teisi aitama,» rääkis Hodges, reageerides ajakirjaniku viitele, et ainult seitse NATO riiki kulutavad kaitsele vähemalt kaks protsenti SKP-st.

USA erukindral leidis, et Leedu ei ole teinud piisavalt, et ennast ise kaitsta ja lonkab koostöö naaberriikidega. Näiteks ei ole Hodgesi hinnangul Leedu integreerinud oma kaitseplaane Poola ja Balti riikidega.

Sealhulgas heitis Hodges Leedule ette, et ei ole tehtud piisavalt ühishankeid laskemoona või sõjavarustuse ostmiseks ning Rail Baltica raudteeühenduse valmimine on nii pikalt veninud.

«Transport – ma olen Rail Balticast kuulnud juba 20 või enam aastat, aga see pole ju ikka veel valmis?» ütles Hodges. «See on oluline element, millega tuleb enne konflikti algust edasi liikuda, kuid seda pole ikka veel tehtud!»

Veel osundas USA endine komandör Leedu nõrkusele kasutada reservis olevaid kaitseväelasi, sest komandöril kogemusest lähtuvalt on Leedul reservis küll tuhat sõjaväelast, kuid puudub suutlikkus neid mobiliseerida ja selleks, et võidelda peaksid sõdurid läbima enam õppusi.

«Ma tean, et teil on tuhandeid sõdureid reservis. Aga ma ei usu, et neid on integreeritud ja et neid on kutsutud õppustele. Ma arvan, et on palju neid, kellel pole oma üksust, kelle juurde nad oleks määratud, see on lihtsalt elavjõud," ütles Hodges.

Hodges tõi esile, et seni kuni Leedu oma kodus asju korda ei saa, siis ei tohiks esmaseks pidada Saksa või USA sõdurite paigutamist Leetu. USA endine kõrge sõjaväelane leidis, et kaitsekulutuste suurus ei näita riigi kaitsevõimet ja oli seisukohal, et Leedu ühiskonna kaitsevõime pole näiteks samakõrge, kui Soomel.

«Ma pole kindel, et Leedu on teinud kõik endast oleneva, et olla valmis end kaitsma,» võttis Hodges kokku. «Ja kõik, mida ma just mainisin, pole sõjaväe küsimused. Need on poliitilised otsused,» lisas Hodges.

«Kõik need väljakutsed, mille ma just tõstatasin, on kõik poliitilised otsused. Poliitikud on need, kes peavad neile küsimustele vastama,» tõdes Hodges samas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles