Bulgaarias toimunud valimistel heitlesid konservatiivid ja liberaalid

BNS
Copy
Bojko Borisov.
Bojko Borisov. Foto: imago images/MediaPunch/Scanpix

Bulgaaria konservatiivid ja liberaalid võitlesid pühapäeval võimu pärast kahe aasta jooksul korraldatud juba viiendatel valimistel.

Lävepakuküsitluste kohaselt jäid konservatiivist endise peaministri Bojko Borisovi erakonda GERB ja ka tsentristist Kiril Petkovi juhitud koalitsioon 25–26 protsendi piirimaile, mis võib tuua uue leppe poliitilise ebakindluse perioodi. Viimastel andmetel on Borisov siiski veidi eespool 24-26 protsendiga Petkovi 23-24 protsendi vastu.

Rrahvuslaste erakond Vazraždane kogus prognooside kohaselt 13-14 protsenti häältest, võrreldes 10 protsendiga, mille see võitis eelmisel hääletusel oktoobris.

Sõda on süvendanud riigis valitsevat poliitilist segadust, mis sai alguse 2020. aastal, kui korruptsioonivastased protestid sundisid lahkuma kauaaegse peaministri Borissovi. Järgnes rida valimisi, mille järel oli killustatud parlament olnud ületamatute raskuste ees, et moodustada stabiilne valitsus.

Arvamusküsitlused ennustasid seekord madalat valimisaktiivsust ning pealinnas Sofias ei varja paljud oma viha ja pettumust.

Viimaste küsitluste järgi olid nii Borissovi partei GERB kui ka 2022. aastal lühikest aega peaministri ametist olnud Kiril Petkovi lääne- ja reformimeelne partei nimega "Jätkame muutusi" tasavägiselt 25-protsendilise toetuse juures.

Kumbki neist ei saaks valitsust moodustada üksi, vaid peab otsima liitlasi väiksemate korruptsioonikahtlustest puretud parteide seast.

Kaalukeeleks võivad olla rahvuslaste erakond Vazraždane või sotsialistlik partei (BSP). Mõlemad on kaitsnud Venemaad ja tema seisukohti sõjas Ukraina vastu.

Bulgaaria Vene-meelne president Rumen Radev, kes on pannud valimiste vahelisel ajal ametisse vahevalitsusi, nimetab Petkovi ja tema liitlasi sõjaõhutajaiks.

Samuti on Radev seisnud vastu Ukraina abistamisele relvadega.

Samal ajal töötavad Bulgaaria laskemoonatehased täisvõimsusel, valmistades Kiievi jaoks vajalikku moona, mida eksporditakse kolmandate riikide kaudu.

«Poliitiline turbulents võib jätkuda veel aasta või paar,» ütles uuringuettevõtte Market Links juht Dobromir Živkov, hoiatades, et see võib veelgi õõnestada Bulgaaria usaldusväärsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles