Venemaa ahvatleb Kõrgõzstani loobuma USA baasist dollarite abil

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis Manasis
USA lennuväebaas Kõrgõzstanis Manasis Foto: AFP / Scanpix

Venemaa on nõus maksma Kõrgõzstanile mitusada miljonit dollarit, et riik sulgeks oma territooriumil Manasis asuva USA lennuväebaasi, kirjutab Kommersant.


Oletatavasti otsustatakse asi ära Kõrgõzstani presidendi Kurmanbek Bakijevi Moskva-visiidi ajal, mis algab täna.

Väljaande teatel käib jutt 150 miljoni dollari suurusest finantsabist ja 300 miljoni dollari mahus sooduslaenust 40 aastaks.

Venemaa on nõus täielikult kustutama Kõrgõzstani välisvõla, mis ulatub 180 miljoni dollarini. Vastutasuks tahab suurriik saada 48 protsenti firma Dastan aktsiatest, mis toodab Ukraina ja India jaoks torpeedode detaile Venemaal.

USA rajas Kõrgõzstani lennuväebaasi 2001. aastal põhjendusega toetada sealt Talibani vastu suunatud sõjalisi operatsioone Afganistanis. Praegu toimuvad baasi kaudu kütuse- ja kaubaveod Afganistani.

Manasi baas asub pealinnas Biškekist 30 kilomeetrit eemal. USA õhujõudude tugipunktist mõnekümne kilomeetri kaugusel asub aga Vene sõjaväebaas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles