Vene sõjaõhutaja maine tee lõppes kunagises kuulsas, kuid kiiksuga restoranis

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Kiiksuga söögikohas rippusid kunagi humoorikad pildid, mis praegust poliitilist olukorda Venemaal arvestades oleksid ilmselt mõeldamatud.
Kiiksuga söögikohas rippusid kunagi humoorikad pildid, mis praegust poliitilist olukorda Venemaal arvestades oleksid ilmselt mõeldamatud. Foto: Tiit Pruuli

Vene sõjablogija Vladlen Tatarski, kodanikunimega Maksim Fomin, lendas mõneti kurioossel kombel õhku restoranis, mis kandis varem nime «Vene kitš». Mälestuskilde ja fotosid Peterburi retrohõngulisest söögikohast jagas pühapäevase sündmuse taustal oma sotsiaalmeedia lehel aastaid tagasi sama restorani väisanud ettevõtja ja rändur Tiit Pruuli.

«Head teed Vladenil minna Vladimir Lenini juurde vene kitši maailma,» kirjutas Pruuli sõjaõhutaja ja ukrainlaste vaenaja Tatarski kohta.

Kirkad kangad, palju kuldset värvi ja liiduvabariikide road kombineerituna euroopalikega andsid kunagisele restoranile Vene kitš oma kordumatu näo.
Kirkad kangad, palju kuldset värvi ja liiduvabariikide road kombineerituna euroopalikega andsid kunagisele restoranile Vene kitš oma kordumatu näo. Foto: Internet / saint-petersburg.com

Ettevõtja meenutas Postimehele, et külastas omaaegset restorani «Vene kitš», mis kannab praegu nime «Street Food Bar», umbes kümme aastat tagasi õige mitu korda. Toona paelus restoran Pruuli tähelepanu just oma naljaka stiili tõttu.

«Ta oli tegelikult sellise hea huumoriga tehtud koht. Menüüs sai nõukaaegseid toite — pelmeene hapukoorega ja kõike muud sellist nõuka nostalgia värki,» rääkis Pruuli. «Ta oli päris populaarne ja teda reklaamiti ka välismaalastele kõvasti. Seal kuulis alati mitmekeelset juttu.»

Selline nägi aastaid tagasi välja kunagise restorani «Vene kitš» interjöör. Praegu asub samas kohas uue nimega söögikoht, mis pälvis tähelepanu hiljutise pommirünnaku tõttu.
Selline nägi aastaid tagasi välja kunagise restorani «Vene kitš» interjöör. Praegu asub samas kohas uue nimega söögikoht, mis pälvis tähelepanu hiljutise pommirünnaku tõttu. Foto: Internet / saint-petersburg.com

Pruuli märkis, et ta avastas restorani seetõttu, et sealsamas lähedal asub baltisaksa päritolu meresõitja Adam Johann von Krusensterni mälestusmärk. «Korraliku meremehena püüan Peterburis käies kolleegile ümbermaailmapurjetajale ikka tere öelda. Nii ma selle koha avastasin,» lisas ta.

Peterburis Vassili saarel asuva restorani «Vene kitš» peamiseks atraktsiooniks peeti just selle silmatorkavat interjööri, milles olid ühendatud traditsioonilised vene rahvalikud teemad nõukogude suursugususega, kirkad kangad ja palju kuldset värvi.

Omaaegse restorani menüüs kombineeriti Venemaa ja teiste endiste liiduvabariikide roogasid pasta ja muude tavapäraste euroopalike roogadega.

Tiit Pruuli.
Tiit Pruuli. Foto: Christian Johannes Kask
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles