POSTIMEES HELSINGIS Soome Koonderakond võib valitsust luues komistada pettunud väikeparteide tõrksusele

Berit Nuka
, toimetaja, Helsingi
Copy
Koonderakonna liikmed ja toetaja partei juhi Petteri Orpo piltidega valimispeol Helsingis üleeile õhtul. 
Koonderakonna liikmed ja toetaja partei juhi Petteri Orpo piltidega valimispeol Helsingis üleeile õhtul. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/Imago Images/Scanpix

Pärast lihavõtteid võimukõnelustesi pidama asuv Soome Koonderakonna juht Petteri Orpo peab peaministriks saamiseks leidma ühise keele majandusasjus kas sotsidega või väärtusküsimustes Põlissoomlastega ning lisaks meelitama seltsi mõne väiksema jõu.

Orpo ei pea mitte ainult leidma teiste parteidega ühisosa, vaid üldse piisavalt erakondi, kes tahaksid valitsusvastutust võtta.

«Keskmise suurusega erakondade valimiskaotus on minu hinnangul neil valitsuskõnelustel suurim probleem. Tuleb üritada läbi rääkida viisil, et vähemalt üks neist parteidest või mõned oleks nõus minema koalitsiooni,» lausus Postimehele Helsingi ülikooli riigiteadlane Jenni Karimäki. «Kuid kui nad seda teevad, siis see tegelikult kasvatab nende mõju ja väärtust valitsuses suuremaks kui nende kohtade arv, sest nad teavad, et ilma nendeta pole enamusvalitsust, ja neil võib õnnestuda üsna hästi saada oma ideid sisse järgmisse valitsusprogrammi.»

Millal Soome aga järgmise valitsuse võiks saada, ei julgenud Helsingi ülikooli teadlane veel ennustada, sest sarnastes olukordades on varem käiku läinud väga erinevad stsenaariumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles