Kolm meest ja naine NASA tegi teatavaks Kuu-missiooni koosseisu

Copy
Kuu.
Kuu. Foto: NASA Goddard/Ernie Wright/SWNS

USA kosmoseagentuur NASA avalikustas esmaspäeval nelja astronaudi, kolme mehe ja ühe naise nimed, kes lendavad järgmise aasta lõpus Kuu-missioonile.

Nelikut tutvustati teleülekandes Texase osariigist Houstonist, kus paikneb riigi astronautide kodu ja ka lennujuhtimiskeskus.

«See on inimkonna meeskond,» ütles NASA tegevdirektor Bill Nelson.

Kolm ameeriklast ja kanadalane on esimesed, kes lendavad NASA kapsliga Orion, mis lennutatakse kosmosesse Space Launch Systemi raketiga Florida osariigis asuvast Kennedy kosmosekeskusest. See juhtub mitte varem kui 2024. aasta lõpuosa.

Meeskonnal pole kavas maanduda ega minna isegi Kuu orbiidile tiirlema, vaid nad lendavad selle asemel ümber Kuu ja naasevad kohe tagasi Maale. Tegu on eelmänguga Kuu pinnale maandumise missioonile, mille viivad läbi kaks uut astronauti aasta hiljem.

Kogenud meeskonda juhib lennu komandör Reid Wiseman, kellega koos lendavad kosmosesse mustanahaline mereväelendur Victor Glover ja kõige kauem kosmoses naine Christina Koch. Neile lisaks on meeskonnas veel kanada astronaut Jeremy Hansen, kelle kogemus on tunduvalt väiksem.

«See on suur päev. Meil on palju tähistada ning see on palju enam kui need neli nime, mis on välja kuulutatud,» ütles Glover.

Tegu on esimese kuumissiooniga, millesse kuulub mõni naine ja keegi, kes ei ole pärit USA-st. Ühtlasi on tegu ka NASA uue kuulennuprogrammi Artemis esimese meeskonnaga.

Eelmise aasta lõpus lendas tühi Orioni kapsel Kuuni ja tagasi kauaoodatud peaproovi raames.

Apollo kosmoseprogrammi kestel saatis NASA ajavahemikus 1968 kuni 1972 Kuu-missioonidele 24 astronauti, kellest 12 ka käis Kuu pinnal. Kõik nad olid sõjaväelise väljaõppega katselendurid, välja arvatud Apollo 17 meeskonda kuulunud Harrison Schmitt, geoloog, kes lõpetas koos nüüdseks juba surnud Gene Cernaniga Kuu pinnale laskumiste ajajärgu.

Eeldusel, et neliku kümnepäevane missioon kulgeb edukalt, on NASA-l kavas saata 2025. aastal või umbes sinnakanti Kuule kaks astronauti.

NASA valis Artemise meeskonnaliikmed välja 41 tegevastronaudi seast, Kanadal oli ühele kohale neli kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles