USA väed tapsid Süürias õhulöögiga Euroopas terrorirünnakuid korraldanud ISISe liidri

Copy
USA lipp ja ameerika sõdurid. Pilt on illustreeriv.
USA lipp ja ameerika sõdurid. Pilt on illustreeriv. Foto: Alexandru Dobre / AP / Scanpix

USA sõjavägi korraldas Süürias õhurünnaku, mille käigus tapeti islamiterroristliku rühmituse ISIS üks liidritest Khalid Aydd Ahmad al-Jabouri, kes oli vastutav terrorivõrgustiku rünnakute korraldamise eest Euroopas, teatas Ühendriikide keskväejuhatus (CENTCOM) täna.

Ehkki degradeeritud, on pühasõdalaste rühmitus, mis löödi välja selle viimaselt enda kontrollitud alalt Süürias 2019. aastal, jätkuvalt võimeline korraldama operatsioone regioonis, sooviga rünnata ka väljaspool Lähis-Ida, ütles keskväejuhatuse ülem kindral Michael Kurilla.

CENTCOMi avaldus ei täpsustanud üksikasju, kus täpselt Süürias eile korraldatud rünnak aset leidis, ent märkis, et ükski tsiviilisik ei saanud surma ega vigastada.

Jabouri arendas samuti välja liidristruktuuri ISISes ning tema surm lööb ajutiselt sassi organisatsiooni võimekuse kavandada rünnakuid välismaal, märkis CENTCOM.

ISIS on tunnistanud omaks rea ohvritega rünnakuid Euroopas viimastel aastatel. Teiste seas on suuremad rünnakud 2015. aasta novembris aset leidnud terrorirünnak Pariisis ja selle eeslinnades, milles sai surma 130 inimest, aga ka Nice'i rünnak 2016. aasta juulis, milles hukkus 86 inimest.

Süürias paikneb praegu umbes 900 USA sõjaväelast, enamik neist kurdide kontrolli all olevas kirdeosas, kus Ühendriikide juhitav koalitsioon võitleb ISISe jäänukitega, mis on jätkuvalt tegusad nii Süürias kui naabruses olevas Iraagis, kus mõlemas redutatakse kõrbesse või mägismaale rajatud pelgupaikades.

Washington teatas 2019. aasta oktoobris, et USA operatsioonis Loode-Süürias tapeti ISISe liider Abu Bakr al-Baghdadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles