Kuleba: NATO Vilniuse tippkohtumine on võimalus parandada Bukaresti vigu

Copy
NATO-Ukraina komisjoni istung 4. aprillil Brüsselis.
NATO-Ukraina komisjoni istung 4. aprillil Brüsselis. Foto: IMAGO/Thomas Trutschel / Scanpix

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba rõhutas eile pärast NATO-Ukraina komisjoni istungit, et eelseisev alliansi tippkohtumine Vilniuses on võimalus parandada 2008. aasta Bukaresti tippkohtumise vigu.

«Kui lühidalt öelda, siis oli minu sõnum selline - Vilnius 2023. aastal - see on võimalus parandada 2008. aasta Bukaresti vigu,» lausus ta.

Kuleba rõhutas selle tähtsust, et esimest korda kuue aasta jooksul toimus NATO-Ukraina komisjoni istung.

Tema sõnul on see tähtis mehhanism mitte ainult aruteludeks, vaid ka selleks, et liitlased saaksid vastu võtta hädavajalikke otsuseid.

«Ma ei saa anda teile ligipääsu oma kõne tekstile, kuid ma ütlen sellise teesi: ütlesin kõik, mida Ukraina mõtleb mõne riigi argumendi kohta, et Ukraina liikmesus NATOs ei ole praegu aktuaalne, vaid aktuaalne on Ukraina toetuse maksimaalne tugevdamine NATO suunalt,» ütles Kuleba ajakirjanikele.

«Oli avameelne jutuajamine sellel teemal, kõik ütlesid, mida mõtlesid. Liitlased peavad seda arutama ja jõudma lõpuks selge tulemuseni, mis saavutatakse Vilniuse tippkohtumisel,» ütles Ukraina välisminister.

Kuleba märkis, et on suur soov viia Vilniuse tippkohkohtumine läbi Ukraina presidendi osalemisel.

Välisministri sõnul tuleb Vilniuses langetada otsused, mis lähendavad Ukrainat NATOle.

Ta rõhutas, et Kiievile ei piisa selle kordamisest, et «uksed on meile lahti».

Kuleba ütles, et Ukraina püüdleb NATOsse ning Ukraina liikmesus on ainus võimalus tagada euroatlandi julgeolekut.

Mis puutub võimalikke läbirääkimisi Venemaaga, siis rõhutasid NATO välisministrid eilsel kohtumisel, et need peavad lähtuma kahest aluspõhimõttest - Ukraina territoriaalne terviklikkus ja suveräänsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles