Mehhiko palus Hiinalt abi tõkestamaks fentanüülivooge USAsse (1)

Copy
Kotid konfiskeeritud fentanüüliga Chicago rahvusvahelises lennujaamas. Foto on illustratiivne.
Kotid konfiskeeritud fentanüüliga Chicago rahvusvahelises lennujaamas. Foto on illustratiivne. Foto: Joshua Lott / Reuters / Scanpix

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador teatas eile, et palus oma Hiina kolleegilt Xi Jinpingilt abi tõkestamaks sünteetilise opioidi fentanüüli smugeldamist USAsse.

USA on korduvalt juhtinud tähelepanu asjaolule, et kuritegelikud ühendused toimetavad kemikaale Hiinast Mehhikosse, kus neist valmistatakse fentanüüli, mis smugeldatakse seejärel üle piiri Ühendriikidesse.

Mehhiko presidendi palve Hiinale järgnes USA vabariiklastest senaatorite üleskutsele kuulutada Mehhiko narkokartellid välismaisteks terroriorganisatsioonideks ja isegi saata sõjavägi võitlema nende vastu.

Mehhiko palub «humanitaarpõhjustel, et te aitaksite meil saada kontrolli alla fentanüülisaadetised, mis võidakse saata Hiinast meie riiki», ütles López Obrador 22. märtsil saadetud kirjas, mille ta nüüd pressikonverentsil ette luges.

López Obrador rõhutas samas, et Ühendriikide senaatorite ettepanek saata USA sõdurid Mehhikosse on «vastuvõetamatu oht meie suveräänsusele».

USA võimud on tervitanud Mehhiko koostööd võitluses piiriüleste fentanüülivoogude vastu, kuid on kutsunud seda Ladina-Ameerika riiki tegema enamat probleemi lahendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles