ICC tagaotsitav Venemaa tippametnik esineb ÜRO kohtumisel (2)

BNS
Copy
Vene lapse õiguste volinik Maria Lvova-Belova, kes seisab seoses ukraina laste küüditamisega ELi ja mitme riigi sanktsiooninimekirjas.
Vene lapse õiguste volinik Maria Lvova-Belova, kes seisab seoses ukraina laste küüditamisega ELi ja mitme riigi sanktsiooninimekirjas. Foto: MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Venemaa tippametnik, kelle kohta on Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) välja andnud vahistamismääruse, kavatseb kolmapäeval virtuaalselt osaleda ÜRO Julgeolekunõukogu mitteametlikul kohtumisel.

Ukraina süüdistab Venemaad üle 16 000 lapse röövimises ja sunniviisilises riigist väljasaatmises pärast sissetungi algust enam kui aasta tagasi.

ICC andis märtsis välja määruse nii Venemaa presidendi Vladimir Putini kui ka Vene presidendi lasteõiguste voliniku Maria Lvova-Belova vahistamiseks.

Venemaa, kes on aprillis julgeolekunõukogu roteeruv eesistujariik, kavandas kolmapäevaks Lvova-Belova briifingu, et anda objektiivset teavet laste olukorra kohta konfliktialal Ida-Ukrainas Donbassi piirkonnas ja meetmete kohta laste evakueerimiseks väidetava ohu eest.

Ühendkuningriik väljendas Lvova-Belova osalemise vastu protesti, öeldes, et kui ta tahab oma tegevuse kohta selgitusi anda, siis peaks ta seda tegema kohtu ees Haagis.

ÜK teatas samuti, et tema delegatsioon tõkestas kohtumise ülekandmise ÜRO veebilehel.

Selliseid mitteformaalseid kohtumisi saab korraldada iga julgeolekunõukogu liige ning see peetakse küll ÜRO peakorteris, kuid mitte julgeolekunõukogu saalis.

Venemaa suursaadik ÜRO juures Vassili Nebenzja väitis, et kolmapäevast kohtumist valmistati ette juba hulk aega enne ICC vahistamismääruse väljaandmist 17. märtsil.

Lvova-Belova ütles teisipäeval Moskvas pressikonverentsil, et on valmis saatma küüditatud lapsed tagasi oma vanemate juurde Ukrainasse, kui nende perekonnad seda nõuavad.

Tema büroo teisipäeval avaldatud aruande järgi on 16 last üheksast perest alates 29. märtsist oma Ukrainas või mujal elavate sugulastega taasühinenud.

Lvova-Belova keeldus aga avaldamast täielikku nimekirja Venemaale viidud Ukraina lastest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles