Vene häkkerid kostitasid Sanna Marinit «lahkumiskingiga» (2)

Copy
Sanna Marin
Sanna Marin Foto: KIMMO BRANDT

Vene häkkerirühmitus võttis omaks Soome parlamendi ja ametist lahkuva peaministri Sanna Marini kodulehe vastu tehtud rünnakud.

Teenusetõkestusrünnakud (DoS) on tõenäoliselt seotud Soome NATO liikmesusega. Vene häkkerirühmitus Noname057(16) teatas Telegrami sõnumiteenuse kaudu, et oli DoSi seeria autor. 

DoS-rünnakud kodulehtedele toimusid samal ajal, kui Brüsselis peeti ametlik liitumistseremoonia. Arvatakse, et rühmitus on samasuguste rünnakute taga ka vähemalt ühel teisel ametlikul veebisaidil ja Soome peaministri Sanna Marini (SDP) isiklikul veebisaidil.

«Soomest saab täna NATO sõjalise liidu 31. liikmesriik. Saadame Soome NATO liikmeks koos teenusetõkestusrünnakutega,» kirjutas rühmitus Telegramis.

Soome parlament kinnitas intsidente eile pärastlõunal avaldatud lühikeses avalduses, märkides, et teeb rünnaku mõju piiramiseks koostööd riikliku küberturvalisuse keskusega. 

Häkkerid võtsid vastutuse Soome parlamendi veebisaidi ründamise eest, kuid eitasid oma rolli näiliselt samasuguses rünnakus riigiasutuse VTT (Soome Tehnilise Uurimise Keskus) veebisaidile, mille töös oli eile samuti probleeme.

Noname057(16) on varem väitnud, et tegi ka 2022. aasta augustis DoS-rünnaku Soome parlamendi veebisaidile, ning rühmitus on teadaolevalt samasuguste rünnakute taga USA, Ukraina ja teiste Euroopa riikide valitsusasutuste, meedia ja eraettevõtete veebisaitide vastu.

Teenusetõkestusrünnakute korral ujutatakse kodulehe internetiliiklust korraldav seade (nt server, ruuter või tulemüür) kunstlikult üle suure hulga päringutega. See võib tekitada olukorra, kus võrguliiklus muutub suure koormuse tõttu kasutajatele liiga aeglaseks või hoopis ligipääsmatuks.

Rünnete korraldamine muutub küberkurjategijatele paraku järjest odavamaks ja lihtsamaks ning seetõttu ka laiemalt kättesaadavaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles