Jaapan muutis sõjalise abi andmise reegleid

Copy
Jaapani kaitseväelane Miyako saarel Okinawas 21. aprill 2022.
Jaapani kaitseväelane Miyako saarel Okinawas 21. aprill 2022. Foto: ISSEI KATO/REUTERS/Scanpix

Jaapan hakkab kolmapäeval teatavaks tehtud reeglite alusel andma abi mõttekaaslastest välisriikide sõjavägedele, lähtudes uuest, ennetavast kaitsestrateegiast.

Uued reeglid võimaldavad erinevalt varasemast pakkuda abi «samameelsete riikide julgeoleku ja heidutusvõime tugevdamiseks», ütles valitsus.

Samm on osa suurmatest muudatustest, mida kätkeb enda eelmisel aastal vastu võetud julgeolekureform ja lubadus tõsta 2027. aastaks kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Osalt on selle taga Hiina kuulutamine «kõigi aegade suurimaks strateegiliseks väljakutseks».

Jaapani sõjajärgse põhiseadus järgi on sõjavägi ja relvastus mõeldud rangelt vaid riigi kaitseks ja ka uus reeglistik piirab sõjalise toetuse valdkondadega, mis «ei ole otseselt seotud ühegi rahvusvahelise konfliktiga».

Valitsus ei ole veel teada andnud, keda uute reeglite alusel toetada kavatsetakse, aga kohalik meedia pakub kandidaatideks Filipiine ja Malaisiat.

Abi läheb territoriaalvete ja õhuruumi seirele, terrori- ja piraaditõrjele, selgub valitsuse teadaandest.

Uudisteagentuuri Kyodo andmetel näeb valitsus 2024. aasta märtsini välisriikide sõjalisele abile ette kaks miljardit jeeni (15 miljonit dollarit).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles