Sanna Marin astub sotsiaaldemokraatide juhi kohalt tagasi

Copy
Soome ametist lahkuv peaminister Sanna Marin.
Soome ametist lahkuv peaminister Sanna Marin. Foto: IMAGO / Heikki Saukkomaa

Ametist lahkuv Soome peaminister Sanna Marin astub parlamendivalimised kaotanud Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) juhi kohalt septembris tagasi.

«Olen jõudnud otsusele, et ei taotle eeloleval parteikongressil septembris jätkamist SDP juhina,» ütles Marin Helsingis ajakirjanikele. Ta lisas, et jätkab parlamendiliikmena. 

«On olnud erakordselt rasked aastad ja rasked ajad,» ütles Marin, kes juhtis Soome läbi koroonapandeemia ja Ukraina sõja kriisi. «Arvan, et mul on nüüd võimalus oma elus uus lehekülg pöörata».

Marin lisas, et talle ei ole pakutud ühtegi rolli rahvusvahelisel areenil ja ta ei usu, et talle pakutakse ELi voliniku ametikohta. Soome ELi volinik on tavaliselt peaministri partei liige.

Sanna Marin kavatseb sotsiaaldemokraatide nimel valitsuse moodustamisel kaasa rääkida, kuid ise ministriportfelli ei soovi. 

«SDP on valitsuseks valmis,» ütles Marin, kuid tunnistas, et tema enda vastupidavus on viimaste aastatega proovile pandud. 

Marin oli 2019. aastal 34-aastaselt valitsusjuhiks saades maailma noorim peaminister. Arvamusküsitluste põhjal oli ta ka mitmekümne viimase aasta populaarseim Soome peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles