TORUPILLIDE TEATEL Šotimaal vahistati võimupartei hiljutine tegevjuht

Rachel Kaare Juudas
Copy
Šoti Rahvuspartei endine juht Nicola Sturgeon (vasakul) ja tema abikaasa ning partei tegevjuht Peter Murrell (paremal).
Šoti Rahvuspartei endine juht Nicola Sturgeon (vasakul) ja tema abikaasa ning partei tegevjuht Peter Murrell (paremal). Foto: Andrew Milligan / Scanpix

Šotimaa endise esiministri abikaasat ja riiki juhtiva võimupartei (SNP) eelmisel kuul ametist lahkunud tegevjuhti süüdistatakse partei rahadega sahkerdamises. 

58-aastane Peter Murrell võeti täna hommikul vahi alla. Šotimaa kohalik politsei teatas, et ametnikud viivad uurimise raames läbi läbiotsimisi mitmes asukohas. 

Murrell astus eelmisel kuul erakonna tegevjuhi kohalt tagasi, kui partei pidi tunnistama, et ümardas parteiliikmete arvu 30 000 võrra. Murrell oli SNP tegevjuht 1999. aastast.

Uurimine algatati pärast kaebust, et partei kasutas 600 000 naelsterlingi (680 000 euro) suurust annetust erakonna igapäevaste kulude katmiseks. Väidetavalt oli annetus mõeldud iseseisvusreferendumi korraldamiseks. 

«Täna, kolmapäeval, 5. aprillil 2023. aastal on 58-aastane mees vahistatud kahtlustatavana seoses käimasoleva uurimisega Šoti Rahvusliku Partei rahastamise ja rahaliste vahendite kohta,» seisi politsei lühikeses avalduses. 

Samuti on teada 107 620 naelsterlingi suurune eralaen, mille Murrell erakonnale 2021. aastal «kapitali eesmärgil» andis. Laen deklareeriti partei valimiskomisjonile aasta hiljem ning tegemist oli valimiste rahastamise eeskirjade rikkumisega.

Šoti leiboristide asejuht Jackie Baillie ütles, et vahistamine on sügavalt murettekitav. «SNP südamikus on liiga kestnud salastamise ja varjamise kultuur,» ütles Baillie. 

Arreteerimine suurendab uue SNP juhi Humza Yousafi survet erakonda reformida. Yousaf on öelnud, et tahab parandada erakonna sisepoliitikat ja laiendada otsustusprotsessi.

Yousaf keeldus üksikasjadesse laskumast, kuid tõdes, et tegemist on erakonnale raske päevaga, vahendas Sky News.

«Loomulikult on kriminaaluurimine ja tänahommikune uudis keeruline, ma ei kavatse vastupidist teeselda,» sõnas Yousaf.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles