Tai peaministritoolile pürib ka endise värvika valitsusjuhi kaheksandat kuud rase tütar

Copy
Ekspeaminister Thaksin Shinawatra tütar Paetongtarn Shinawatra (keskel) koos kohaliku kinnisvaraärimehe Srettha Thavisini (paremal) ja Pheu Thai partei uue nõuniku Chaikasem Nitisiriga (vasakul) seisavad erakonna vastselt välja kuulutatud peaministrikandidaatidena partei liikmeskonna ees.
Ekspeaminister Thaksin Shinawatra tütar Paetongtarn Shinawatra (keskel) koos kohaliku kinnisvaraärimehe Srettha Thavisini (paremal) ja Pheu Thai partei uue nõuniku Chaikasem Nitisiriga (vasakul) seisavad erakonna vastselt välja kuulutatud peaministrikandidaatidena partei liikmeskonna ees. Foto: Chalinee Thirasupa / Reuters / Scanpix

Tai peamine opositsioonipartei Pheu Thai kinnitas kolmapäeval üheks oma peaministrikandidaadiks tulevastel valimistel miljardärist ekspeaminister Thaksin Shinawatra tütre.

Poole miljoni Instagrami-jälgijaga 36-aastane Paetongtarn Shinawatra on teravas kontrastis oma kahe rivaaliga, endiste armeeülematega, kellel on kahepeale vanust kokku 146 aastat.

Pheu Thai toetajad kogunesid jalgpallistaadionile Bangkoki lähistel, kus Paetongtarni kõrval nimetati kandidaatideks ka ärimees Srettha Thavisin ja partei strateeg Chaikasem Nitisiri.

Eksiilis elava kukutatud ekspeaministri Thaksin Shinawatra tütar Paetongtarn Shinawatra peab tarmukat kihutuskõnet 28. märtsil oma erakonna ees.
Eksiilis elava kukutatud ekspeaministri Thaksin Shinawatra tütar Paetongtarn Shinawatra peab tarmukat kihutuskõnet 28. märtsil oma erakonna ees. Foto: Rungroj Yongrit / EPA / Scanpix

Paetongtarn on teinud jõulist kampaaniat hoolimata asjaolust, et on kaheksandat kuud rase. Ta ütles, et naudib heitlust.

«Sellest kujuneb väljakutse, kuid lähme ja suhtleme nii palju kui võimalik,» ütles ta ajakirjanikele.

Parteid jagunevad 14. mail peetavatel valimistel suuresti kahte leeri: need, mida toetab Tai sõjavägi ja monarhistlik establishment, ja reformimeelsem opositsioon eesotsas Pheu Thaiga.

Sõjaväesõbralike kandidaatide eesotsas on praegune peaminister Prayut Chan-O-Cha (69), kes tuli võimule riigipöördega 2014. aastal, ja 77-aastane erukindral Prawit Wongsuwan valitsevast Palang Pracharath Parteist.

Pheu Thai on arvamusküsitlustes kõrgel positsioonil, kuid võib jääda peaministrikohast ilma põhiseaduse alusel, mille kirjutas 2017. aastal toona valitsenud sõjaväehunta.

Thaksin, 73-aastane telekomimagnaat, on üks mõjukamaid ja vastuolulisemaid tegelasi Tai lähiajaloos. Töölisklassi ja maarahva seas on ta endiselt palavalt armastatud, kuid riigi sõjalis-monarhistlik eliit põlgab teda.

Thaksin kukutati võimult 2006. aastal riigipöördega ning elab nüüd Dubais, et vältida vahistamist korruptsioonisüüdistuste alusel, mis on tema sõnul poliitiliselt ajendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles