Läti valitsus leidis protestinud põlduritele toetusraha

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Valitsuse peale pahased Läti põllumehed suundusid täna traktoritel Riiga ja kavatsevad pealinna suunduvad teelõigud blokeerida. Valitsus leidis 22 miljonit latti, et põllumehi toetada.

Raadio Baltkom 93,9 viitas põllumajandusorganisatsioonidele, mille esindajate teatel läksid Läti põllumehed Riiga, et avaldada sel moel valitsusele survet, teatas mixnews.lv.

Põllumeeste organisatsioonid pole rahul põllumajanduses valitseva raske olukorraga ja nõuavad seetõttu põllumajandusminister Mārtiņš Roze tagasiastumist, laenu tagasimaksete peatamist ja riigilt suuremaid toetusi.

Meeleavalduse organiseerijad ütlesid Läti Raadiole antud intervjuus, et esimestena saabusid põllumajandusministeeriumi ette Limbaži (Lemsalu) rajooni põllumehed, kes jõudsid kohale juba enne kella seitset.

Nende esindaja teatel jäävad põllumehed ministeeriumihoone ette seniks, kuni valitsus nende nõudmistele vastu tuleb. Seni pole keegi ministeeriumist veel põllumeestele olukorda selgitama tulnud.

Enamik põllumehi peaks kohale jõudma keskpäeva ja kella kahe vahel. Seejärel on organisaatorid lubanud blokeerida Riiat Siguldaga ühendava Babite kiirtee ja teised tähtsamad teelõigud.

«Me hoiatame, et liigelda on keeruline, sest valitsus pole suutnud lahendada meie probleeme,» ütles Läti põllumajandusorganisatsioonide liidu esindaja Uldis Krievārs.

Täna keskpäevaks oli põllumajandusministeeriumijuurde kogunenud umbes 50 põllumeest, kes lubasid paigale jääda, kuni valitsus on langetanud vajalikud otsused, teatab Leta.

Toetajad toovad süüa

Protesteerijad olid süüdanud lõkked ja joovad kuumi jooke ning söövad toitu, mida toetajad on neile toonud. Põllumajandusminister Roze kohtus põllumeestega enne valitsuse istungile minekut. Ta selgitas neile, mida valitsus täna arutab ja lubas, et võetakse vajalikud otsused ka vastu.

Leta teatel on esimesed meeleavaldajad jõudnud ka Läti valitsushoone ette, kus nad nõuavad põllumeestele suuremaid toetusi. 

Toitlustusfirmad pakuvad protesteerijatele tasuta süüa. Tuntud Läti kokk Martins Sirmais kostitab Baltezersist tulevaid põllumehi. Lido toiduketi omanik Gunars Kirsons toidab Salaspilsist tulevaid põllumajandusministeeriumi juurde kogunevaid protesteerijaid. Neile pakutakse tasuta lõunat restoranis Gutenbergs.  

Kell 8.25 oli ministeeriumihoone ees paarkümmend traktorit ja umbes poolsada põllumeest. Kolmveerand kümne ajal oli juurde saabunud käputäis uusi meeleavaldajaid. Seni oli kõik kulgenud rahumeelselt.

«Lehma ei saa välja lülitada»

Läti valitsus otsustas täna ühehäälselt eraldada 22 miljonit latti (484 miljonit Eesti krooni) põllumeeste toetuseks. 15 miljonit (330 miljonit Eesti krooni) sellest summast tuleb riigiettevõttelt Latvijas valsts mezi (Läti riigimetsaamet) ja 7 miljonit (154 miljonit Eesti krooni) erastamisfondist. Samuti on kavas sisse viia ekspordi laenugarantiisid Läti piimatööstustele.

Läti peaministri Ivars Godmanise sõnul aitaks see vähemalt ajautiselt päästa piimandussektorit pankrotist.

«Praeguses keerulises majanduslikus olukorras, kui paljud rahvuslikud majandusharud on rahapuuduses, leidsime me võimaluse riiklikult toetada piimandussektorit, mis erineb teistest harudes selle poolest, et lehma ei saa ajutiselt välja lülitada, sulgeda või panna ooterežiimile, kuni olukord turul paraneb,» sõnas Läti peaminister. 

Riia ringteel on liiklus halvatud

Läti pealinna protesteerima suundunud põllumehed on praktiliselt halvanud liikluse Riia ringteel.

Liiklus mõlemas suunas on väga aeglane ning protesteerijate traktorid ja muud sõidukid liiguvad teosammul edasi.

Kaasliiklejad suhtuvad põllumeestesse mõistvalt. Umbes 20 põllutöömasinat ja üks sõiduk, mis veab puusärki, on teel Riia kesklinnas asuva valitsushoone juurde. Neil on kavas jätta sinna puusärk, mis peaks sümboliseerima Läti põllumajanduse lõppu.

Politsei pressiesindaja ütles Letale, et teid blokeerivad põllumehed eiravad politsei käske vähemalt üks teerada vabastada. Kõige hullem on olukord Brīvībase ja Vairoga tänaval, kus liiklus on täielikult peatunud ja mida politsei palub liiklejatel vältida. 

Jaanuari lõpus tõkestasid põllumehed sadade traktoritega Tukumsi rajoonis asuva Riia-Ventspilsi maantee. Kümned masinad takistasid liiklust ka Preilis, Vidzeemes, Jelgavas, Liepajas, Bauskas ja mujal Lätis.

Baltictimes.com´i teatel kinnitas Läti peaminister eile, et valitsus kiidab heaks 17 miljoni lati (380 miljonit Eesti krooni) suuruse abipaketi talunikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles