AK Soome parlamendivalimised: uks paremale lahti (4)

Jarmo Mäkelä
, kolumnist
Copy
Soome parlamendivalimised võitnud erakondade eestvedajad – lahkuv peaminister ja sotside juht Sanna Marin (vasakult), Põlissoomlaste liider Riikka Purra ja Koonderakonna esimees Petteri Orpo, viimasel seisab ees raske ülesanne moodustada uus
valitsus.
Soome parlamendivalimised võitnud erakondade eestvedajad – lahkuv peaminister ja sotside juht Sanna Marin (vasakult), Põlissoomlaste liider Riikka Purra ja Koonderakonna esimees Petteri Orpo, viimasel seisab ees raske ülesanne moodustada uus valitsus. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/Scanpix

Eelmisel pühapäeval hülgasid soomlased riiki neli aastat juhtinud vasakpoolse valitsuse ja avasid parempoolsetele tee võimule. Valimistulemus oli üpris märkimisväärne, kuid üllatus see ei olnud. Kolme suure partei konkurents oli just nii tasavägine, nagu oli ennustatud, ja nad kõik tulid võitjatena finišisse täpselt arvamusküsitluste näidatud järjekorras.

Rahvasaadikute kohtadeks muudetuna on tulemus selge ja kergesti kujutletav: valitsusparteid kaotasid 17 kohta ja parempoolsed opositsiooniparteid – Koonderakond ja Põlissoomlased – võitsid samavõrra. Kui kohti on 200, ei paista muutus dramaatilisena – ja toetusprotsentides paistavad muutused veelgi väiksemad. Siiski on Soome poliitilisel mänguväljakul paigast liikunud mandrilaamad, võimalik, et tagasipöördumatul kombel.

Algul sotsiaaldemokraatide (SDP) esimehe Antti Rinne moodustatud viie partei valitsus, mida hakkas juhtima poliitiliseks uustulnukaks peetud Sanna Marin, kui Rinne pidi ootamatult lahkuma, jõudis oma ametiajal märkimisväärsete saavutusteni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles