AK Kümnes või üheteistkümnes president Lätis?

Veiko Spolitis
Copy
Lätis on tänavu 31. mail presidendivalimised, riigipea valib parlament – seim. Läti kümnendal presidendil Egils Levitsil pole tagasivalimiseks vajalikku 51 häält.
 
Lätis on tänavu 31. mail presidendivalimised, riigipea valib parlament – seim. Läti kümnendal presidendil Egils Levitsil pole tagasivalimiseks vajalikku 51 häält.  Foto: Zane Bitere

Läti parlamendi esimees Edvards Smiltēns teatas 30. märtsil, et Läti presidendivalimised toimuvad selle aasta 31. mail. Valimiskampaania pole veel alanud, kuid senise presidendi Egils Levitsi juhitud presidendikantselei on alustanud ettevalmistusi valimisteks.

Näib nii, et kümnenda Läti presidendi – Egils Levitsi – tagasivalimiseks vajalikke hääli pole ehk lihthäälte­enamus (51 häält) praegu seimis puudub. Poliitiline lehmakauplemine algas kohe, kui 2023. aasta eelarve sai seimis vastu võetud ja 1. aprillil jõustus.

Teisi kandidaate peale ametis oleva presidendi pole veel ametlikult esitatud, sest seimi presiidium otsustas, et presidendikandidaatide esitamine peab toimuma 9.–13. maini. Kuna erakonnad mängivad oma mängu, on lahti läinud traditsiooniline nurisemine Läti meediamaastikul, kus ühelt poolt paneb opositsioonipoliitik S. Ābrama ette presidendi institutsioonist loobuda ja teiselt poolt esinevad konservatiivse tiiva poliitikud, kes aastaid on toetanud kõva käe poliitikat ja presidendi otsevalimisi. Praeguseks on presidendivalimisteni jäänud vähem kui kaks kuud, seega tuleks heita pilk valimistele võrdleva poliitika vaatepunktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles