Vihane Hiina saatis taas oma sõjalaevad Taiwani lähedale (2)

Copy
Hiina sõjalaevad. Foto on illustreeriv.
Hiina sõjalaevad. Foto on illustreeriv. Foto: Zha Chunming/Xinhua/imago-images7Scanpix

Hiina saatis täna taas sõjalaevad ja lennumasinad Taiwani lähedusse, sest Pekingi on välja vihastanud Taiwani presidendi Tsai Ing-weni kohtumine USA kongressi esindajatekoja spiikri Kevin McCarthyga.

Kolm Hiina sõjalaeva seilas Taiwani ümbritsevates vetes, saare õhutõrje tuvastustsooni läbisid hävitaja ja allveelaevavastane helikopter, ütles Taiwani kaitseministeerium.

Kolmapäeval, mõni tund pärast Tsai ja McCarthy kohtumist Los Angeleses sõitis Hiina lennukikandja Shandong teel Vaikse ookeani lääneossa läbi Kagu-Taiwani vete.

Tsai kinnitas enne Los Angelesest lahkumist, et tema valitsuse ülesanne on tagada Taiwani inimestele vaba ja demokraatlik elu.

«Me loodame ka anda endast parima, et säilitada rahu ja stabiilsus poolte vahel,» lisas president Ladina-Ameerika poole teele asudes.

Peking hoiatas korduvalt Tsai ja McCarthy kohtumise eest ja mõistis selle neljapäeval jõuliselt hukka.

«Hiina rakendab rangeid ja jõulisi meetmeid, et kindlalt kaitsta riiklikku suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Mao Ning.

Eelmise aasta augustis saatis Hiina McCarthy eelkäija Nancy Pelosi Taiwani-visiidi puhul saart ümbritsevatesse vetesse ja õhuruumi sõjalaevad, raketid ja hävitajad.

Taiwani peaminister Chen Chien-jen kinnitas reedel, et kaitse- ja julgeolekuametid hoiavad toimuval silma peal ning elanikel ei tarvitse karta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles