Valgevene määras opositsioonipoliitikule 17 aastat vangistust

Copy
Valgevene endine presidendikandidaat Valeri Tsepkalo.
Valgevene endine presidendikandidaat Valeri Tsepkalo. Foto: Madis Veltman

​Valgevene opositsiooniliider ja endine Aleksandr Lukašenko liitlane Valeri Tsepkalo sai reedel tagaselja 17 aasta pikkuse vanglakaristuse süüdistuste alusel, mis puudutasid nõndanimetatud äärmusrühmituse moodustamist ja Valgevene diskrediteerimist.

Suletud uste taga peetud protsessil määrati Tsepkalole (58) ka umbes 13 000 euro suurune rahatrahv ning talle keelati riigiameti pidamine viieks aastaks. Teised süüdistused Tsepkalo vastu puudutasid üleskutseid võimu haarata, laimu ja riigi presidendi solvamist.

Tsepkalo põgenes Venemaale 2020. aastal pärast seda, kui Valgevene keskvalimiskomisjon keelas tal ja veel kaheksal kandidaadil osaleda Lukašenko vastu presidendivalimistel. Ta kolis hiljem Ukrainasse, Lätti ja Kreekasse.

Valgevene inimõigusorganisatsiooni Viasna teatel ei saanud Tsepkalo ennast kohtus kaitsta ega tutvuda oma juhtumi üksikasjadega.

Tema naine toetas lõpuks Svjatlana Tsihhanovskaja kandidaatuuri. Tsihhanovskaja otsustas kandideerida 2020. aasta valimistel oma vangistatud abikaasa asemel, kuid ametlikud tulemused näitasid Lukašenko võitu. Opositsioonikandidaat vaidlustas tulemused ja pages samuti Valgevenest.

Lukašenko tagasivalimine 2020. aasta augustis tõi kaasa suured valitsusvastased meeleavaldused. Paljude lääneriikide seisukohaks on, et Lukašenko saavutas võidu pettuse abil.

Meeleavalduste mahasurumise käigus pidasid Valgevene võimud kinni enam kui 35 000 inimest. Teateid on tuhandete inimeste peksmisest politsei poolt, suleti kümned meediaväljaanded ning vabaühendused.

Valgevene autoritaarne liider Aleksandr Lukašenko on võimul olnud alates 1994. aastast. Lääs on kehtestanud tema režiimile hulganisti sanktsioone seoses teisitimõtlemise mahasurumise ja Moskva invasiooni toetamisega Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles