USA aborti toetav ühendus mõistis hukka Texase kohtu otsuse peatada aborditableti heakskiit (2)

Copy
Aborditegemise õigust toetav meeleavaldaja Wisconsini osariigis 2. aprillil, käes plakat, mis ütleb: "Minu keha, minu valik, minu hääl!". Pilt on illustreeriv.
Aborditegemise õigust toetav meeleavaldaja Wisconsini osariigis 2. aprillil, käes plakat, mis ütleb: "Minu keha, minu valik, minu hääl!". Pilt on illustreeriv. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / Scanpix

USA üks suuremaid aborti toetavaid liikumisi Planned Parenthood mõistis reedel hukka ja nimetas rängalt kahjulikuks kohtuotsust, mis peatas turvalise aborditableti leviku.

«Täna Texases (langetatud) kohtuniku otsus tõkestada mifepristone'i heakskiit (toidu- ja ravimiametilt) on ennekuulmatu ja paljastab meie kohtusüsteemi relvaks muutmise, et veelgi enam piirata aborti üleriiklikult,» ütles Planned Parenthood Federation of America (i.k. - planeeritud vanemluse Ameerika föderatsioon) president ja tegevjuht Alexis McGill Johnson.

USA Texase osariigi konservatiivne föderaalkohtunik peatas reedel aborditableti mifepristone riikliku heakskiidu, ent jättis otsuse rakendamise nädalaks pausile, et föderaalvõimudel oleks aega apellatsioon esitada.

«Mifepristone'i heakskiit FDA-lt on praegusega PEATATUD,» kirjutas kohtunik Matthew Kacsmaryk oma otsuses, viidates USA toidu- ja ravimiametile.

Kacsmaryk lisas, et kohus peatas otsuse jõustumise seitsmeks päevaks.

Tegemist on järjekordse USA kohtusüsteemist tulnud rünnakuga reproduktiivõiguste vastu alates USA ülemkohtu äärmiselt vastuolulisest otsusest pöörata ümber ajalooline kohtuotsus Roe vs Wade, mis andis naistele põhiseadusliku õiguse otsustada oma keha üle.

«Me kõik peaksime olema raevus, et üks kohtunik saab ühepoolselt tagasi lükata meditsiinilise tõestuse ja tühistada FDA heakskiit ravimile, mida on ohutult ja efektiivselt kasutatud enam kui kaks aastakümmet,» ütles McGill Johnson.

«See otsus võib ähvardada FDA rolli selle riigi tervishoiusüsteemis ja, kui sel lubatakse jõusse jääda, sel on laiaulatuslikud ning seninägematud tagajärjed, mis ulatuvad kaugele väljapoole abordiküsimust,» sõnas ta.

USA ülemkohus otsustas mullu 24. juunil tühistada 1973. aasta kohtuprotsessi Roe vs Wade otsus ligi 50 aastat kehtinud abordiõigusest, millega kadus abordi üleriigiline kaitse ja iga osariik sai voli ise oma reeglid määrata.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles